Helyi közélet

2013.10.22. 09:02

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2013. október

Miskolc – Az októberi, miskolci testületi ülésen a képviselők 13 napirendről döntöttek, ezek között volt az új miskolci kéményseprő cég feladatainak, üzleti tervének elfogadása, illetve a közgyűlés SZMSZ-ének módosítása is. Munkatársunk helyszíni tudósítása!

Miskolc – Az októberi, miskolci testületi ülésen a képviselők 13 napirendről döntöttek, ezek között volt az új miskolci kéményseprő cég feladatainak, üzleti tervének elfogadása, illetve a közgyűlés SZMSZ-ének módosítása is. Munkatársunk helyszíni tudósítása!


15.10: Így döntöttek a képviselők az októberi testületi ülésen

  • Javaslat a Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének (TszT) és Építési Szabályzatáról (MÉSZ) szóló 21/2004. (VII. 6.) önkormányzati rendelet módosítására

  • 19 igen 5 nem 0 tartózkodás

  • Javaslat a Választókerületi Alapról szóló 7/2003. (III.10.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére

  • 16 igen, 6 nem, 2 tartózkodás

  • Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló rendelete megalkotására, a 39/1996.(VII.1.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére, valamint kéményseprő-ipari közszolgáltatáshoz kapcsolódó döntések meghozatalára

  • 15 igen 3 nem 4 tartózkodás

    A testületi ülésnek hamarosan vége.


    15.00: A zárt ülés után a közérdekű bejelentések következnek.

    Elhangzott többek között, hogy a levelek eltakarítására jobban oda kellene figyelni. Illetve, hogy újabb műfüves pálya épült meg, amelyért Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) lobbizott sokat.

    Az előző testületi ülésen szó volt arról, hogy a Számozott utcában gond van a vízelvezetéssel, a válasz az volt, október 15-ig elkészül, de ez nem történt meg - mondta Pakusza Zoltán. Arról is beszélt, hogy Perecesen a Vilma-forrásnál nem megfelelő a világítás. Ennek kapcsán a közbiztonságra is felhívta a figyelmet.

    A polgármester hangsúlyozta: közpénzt többet nem tudnak költeni a közbiztonságra, így is 70 millióval többet költ erre a város. És számon kérte a városüzemeltetési osztályt, miért nem történt meg a vízelvezetés, ha október 15-re ígérték.

    "A problémával most szembesült, a kollégáim arról tájékoztattak, elkészült. Kérem a kollégáimat, járjunk utána. 10-15 percen belül kiderítem" - fogalmazott az illetékes.

    Seresné Horváth Zsuzsa (Fidesz) új parkolóhelyek megépítésére kérdezett rá. Mint ismert ugyanis, a tűzoltósági terület miatt parkolók szűntek meg, ehelyett nem épültek újak. Ezért kérdezte a városüzemeltetési osztályt, mikor épülhetnek ezek meg. Illetve a Diósgyőri Gimnáziumnál mikor festik fel a megígért zebrát? - kérdezte. Ő is kitért arra, hogy az avar-elszállítás minden évben probléma, ezt mikor oldják meg.

    Polgármester: "Lenne egy kérésem, ne ígérjünk olyat, amelyre nincs meg a fedezet."

    Az illetékestől megtudtuk: megtörténik a parkolók kivitelezése november 30-ig, ma volt pályázatbontás.

    Bartha György (MSZP) a bükkszentlászlói útról beszélt, amely a közút kezelésében van és az esőzések miatt beszakadt. Többször járt el a kezelőnél, de azt a választ adták, majd az éven megcsinálják. A probléma: balesetveszélyes az út. Illetve ő is kérte, hogy a lombgyűjtésre jobban figyeljenek oda, az igazi probléma, a járdaszegély mellett van, amikor a vízelvezetőt eltömíti az avar. És a fák gallyazásáról is beszélt, ami - szerinte - a lakótelepeken fontos kérdés.

    A polgármester arról is beszélt, hogy hosszasan tárgyaltak az eszközkezelővel, nem fogják támogatni a fészekrakósok kivásárlását.

    Dr. Simon Gábor (MSZP) Tapolcáról kérdezett. Egy, a polgármesterrel készült 2011-es interjúból idézett, amelyben a városvezető arról beszélt, nem gondolkodnak modern wellnesközpontban, hanem a régi fürdő hangulatát állítanák vissza. Majd bemutattak terveket év elején, most pedig egy másik fürdő terveit látni - fogalmazott. Ezen 800 fős lelátó szerepel.

    A polgármester arról beszélt, a strand kálváriája nem most kezdődött, hanem a szocialisták idején. Történtek előkészületek, tervpályázatot írtak ki, majd gazdasági hatákonyságot végeztek. A tervpályázat a gyerekstrand területére vonatkozott. Az építészek javaslata, hogy a régi épület megtartásával létre lehet hozni egy modern strandot, felhasználva TAOS pénzeket, éppen ezért ez valósul meg először - sorolta. Úgy véli, a szocialistáknak az fáj, végre történik valami.

    Már szavaznak a képviselők.


    13.47: A stadionfejlesztésre a 2014. évre a költségvetési törvény javaslata alapján 1,75 milliárd , a következő éviben is ugyanennyi forrás áll rendelkezésre. A DVTK stadion UEFA 4-es szintű stadion lehet. A testület arról a szándéknyilatkozatról tárgyal, hogy a város a PMSK Közbeszerzési Zrt.-vel projekttársaságot hoz létre. A stadiont apportálja a projekttársaságba a város. Miskolc Holding, Miberszolg is részt venne ebben a projektben, illetve a társaságban. A rekortán sorsáról is sz esett: 350 millió forint többlettámogatás kapunk atlétikai fejlesztésre a 2014. évi költségvetésben.

    Bartha György (MSZP: „Az új rekortán hol lenne? Projekttársaságba történő apportálásnál a stadion tulajdonjoga átkerül? Az üzemeltetés is? Sokak igénye, reméljük el is készül.”

    Kovács László (KDNP): soha nem látott mértékű beruházásnak nevezte. „A mostani tabella szerint nemzetközi mérkőzésre is sor kerülhet Diósgyőrben, de jelen helyzetben ez nem megoldható. Ha elkészül a stadion, hazánk 4. legjelentősebb stadionja lesz.”

    Nem csak Miskolcnak, de Észak-Magyarországnak is büszkesége lehet majd ez a stadion – fogalmazott dr. Zsiga Marcell alpolgármester. Hozzátette: nem csak futballistáknak, hanem az utánpótlásnak épül. XXI. századi körülmények közé kerülhet a diósgyőri futball.

    Sok kritikát kaptunk, de sok helyen jártunk képviselőtársaimmal a támogatásért és úgy látszik, minden idők legnagyobb miskolci sportberuházása indulhat – fogalmazott.

    Fedor Vilmos (MSZP): „Frakciónk támogatja a stadionfejlesztést. Azt csak a bánat mondatja velem, hogy akkor kell stadiont építeni, amikor jól megy a foci. Diósgyőr megérdemli, jól teljesít. Egyetlen dolog van, hogy Miskolcnak juthatott volna egy kicsit több is stadionfejlesztésre.”

    Pakusza Zoltán (Jobbik): „Természetesen mi is támogatjuk az előterjesztést. De a városvezetés legyen rajta, hogy ne csak a szurkolóknak legyen jó, hanem minden miskolcinak. Hozzák helyzetbe a miskolci vállalkozásokat."

    Molnár Péter (KDNP): "Nagy örömmel fogadtuk ezt az előterjesztést, támogatjuk is. Örülünk, 2010 óta a TAOS beruházosknak köszönhetően számos fejlesztés megvalósult a stadionban. Régi igényünk, nekünk szurkolóknak, hogy méltó stadionunk legyen. Bízunk benne, hogy jövőre nemzetközi kupában mutathatják be a fiúk, egy új stadionban, hogy mit is tudnak." Elmondta azt is, hogy a baloldalon nagy a zűrzavar, van, akik támogatják, mások a parlamentben a stadionfejlesztések leállításáról beszélnek.

    Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Ízlelgessük a számokat. 3,5 milliárd forint, ami rendelkezésre áll és 1 milliárd Taos pénz, illetve 350 millió forint. Azaz közel 5 milliárd forint jön Miskolcra, így ez minden idők legnagyobb sportfejlesztése Miskolcon." A frakcióvezető úgy véli, hogy a baloldalnak és az ahhoz köthető baloldali sajtónak - fogalmazott - csalódnia kellett, hiszen azt terjesztették, nem jön ennyi pénz Miskolcra.

    Dr. Simon Gábor (MSZP): "Értem Kiss János frusztrációját. Öt percig beszélt, abból négy percig a szocialistákat szidta. A frusztráció oka, hogy a miskolciak tudják, a stadionért eddig mi tettünk valamit. Látják a naposoldalt, a világítást, a felújított klubházat. Ezek tények. Most arról van szó, hogy öt hónap múlva választás lesz. Bejelentik, 1,75 milliárd szerepel fejlesztésre, illetve 2015-re ugyanennyi. De ez még nincs elfogadva. Ebből azt csinálni, hogy minden idők legnagyobb fejlesztése lesz. Ha végignézzük a fejlesztéseket, a legnagyobb Népstadion, utána Fradi pálya, majd követi debreceni. A miskolci stadion bekerülési költsége vetekszik a felcsúti stadionnal. Míg a szombathelyi közel 10 milliárdot kap. Ha ezt a sort nézzük, nem kedvező a kép. Önök eddig még semmit nem tettek a diósgyőri stadionért, de a választás előtt ígérgetnek. De kívánom, sikerüljenek a tervek. Ha bármilyen fejlesztés lesz, szurkolóként örülni fogok."

    Dr. Zsiga Marcell alpolgármester: "2004-2006 alatt 394 millióért újították fel a klubházat, 490 milliót fizettek ki a naposoldalért. Önök ezt kampányidőszakban építették, úgy, hogy nem volt kifizetve. Önök 900 milliót fordítottak stadionfejlesztésre, úgy, hogy az utolsó számlákat Kriza Ákos fizette ki."

    Fedor Vilmos feltette a kérdést, kinek higgyen, Kiss Jánosnak, vagy Cser-Palkovics Andrásnak, Szombathely polgármesterének. "A polgármester ugyanis azt mondta, minden idők legnagyobb atlétikai beruházása valósul meg Szombathelyen 700 millió forintból, Kiss János szerint itt valósul meg a legnagyobb ilyen beruházás, 350 millió forintból" - mondta.

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Megint sikerült politikai vitává generálni ezt a vitát. Diósgyőr nem kerülhető meg senki számára Miskolcon, akármilyen színű is a városvezetés. Ha a szocialistákat meg akarta volna fogni a Fidesz, megtehette volna a választások utáni elszámoltatással. Most mindenkinek az az érdeke, a stadion épüljön meg. "

    Dr. Kiss János: "Kinek higgyen Fedor Vilmos? Mindig nekem. De, ha a második legnagyobb beruházás is lesz, hát üsse kő..."

    A polgármester szerint a Diósgyőr valóban nem politikai kérdés és megköszönte néhány szocialista képviselőnek azt, hogy nem is terelte politikai szintre. Azt is elmondta: a három nagy stadionfejlesztés mellé zárkózott fel ezzel Miskolc.

    Azt is elmondta, az egyetemen van olyan terület, már tárgyaltak is az intézménnyel, amely alkalmas atlétikai fejlesztésre. A stadionfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, ha megvalósul a fejlesztés, az üzemeltetésnek továbbra is a város többségi tulajdonába lévő céghez kell, hogy kerüljön.

    Zárt ülés következik.


    12.56: Javaslat Miskolc Kistérség Többcélú Társulása Társulási Megállapodása módosításának jóváhagyására - jelenleg ezt tárgyalja a testület.

    Majd az önkormányzat szervezeti és működési szabályzat módosításának tárgyalására tértek át.

    Az előterjesztő szerint az indokolja, hogy szükségesnek látták néhány feladat átruházást a bizottságokra, illetve a polgármesterre. Illetve az ülések összehívását a gyakorlathoz kellett igazítani - fogalmazott.

    A hatásköröket korábban felsorolták egy rendeletben, de az előterjesztő szerint ez nem jó megoldás, mert mindent nem lehet felsorolni. Illetve megváltozik a kulturális bizottság neve, könevelésire. Illetve a joga is megváltozik: eddig javaslatot tehetett művészeti és tudományos ösztondíj odaítélésére, most döntési joga lesz.

    Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy: az szmszt már ötödször módosítja a testület. Ha az új javaslatot elfogadja a közgyűlés, akkor a polgármester és a bizottságok jogai szélesednek. Például az ülést levezető elnök ezentúl a tárgyalás sorrendjére is tehet javaslatot.

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Megint egy szmsz-módosítás, szinte félévente érkeznek. Arra hivatkoznak, hogy az ügymenetet tegyék gördülékenyebbé. Azt látom, hogy egyre több lehetőséget vonnak el az ellenzéktől, egyre több jogot ruházunk át a polgármesterre és jegyzőre. A polgármester is a közgyűlésnek van alárendelve. Ez népképviselet, azaz a képviselőknek kellene döntést hozni. Azzal, hogy ezt a polgármester hozza meg és utólag jóváhagyjuk, az a népképviselet és a miskolciak jogainak csorbítása. Ez elfogadhatatlan."

    Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Vitatkoznék Pakusza Zoltánnal, a népképviselet nagy híve vagyok és ezzel a módosítással nem sérül, mert az önkormányzati törvény biztosítja ezt."

    Dr. Simon Gábor (MSZP): "Ez az szmsz ugyanolyan gránitszilárdságú, mint az Alaptörvény, ötödször módosítják. Nincs vita, hogy ez a módosítás törvényes, jogszerű. De miről van szó, mert szembetűnő, hogy az összes módosítás a képviselői jogok csorbítását eredményezi. Bizottságra ruháznak át jogköröket. Most a napirend utáni hozzászólások lehetőségét csorbítják. Lépésről, lépésre minimálisra szorítják a jogainkat. Ezek nem törvénytelenek, de szembeötlő, hogy arról szól, hogy a testülettől hatásköröket elvegyenek."

    Pakusza Zoltán: "Tájékoztatás és a döntéshozás között óriási a különbség. A közgyűlés a döntéshozás helyszíne, nem mindegy, hogy ez megszünik, és csak tájékoztatást kapunk. Törvényes, hiszen 2/3-al olyan törvényt hoznak, amilyet akarnak. Az elmúlt 20 évben sokminden törvényes volt, például libafelvásárlás, trafikmutyi....Ez nem népképviselet, hanem azt jelenti, a miskolciak nem döntethetnek, hiszen rajtunk keresztül döntenek. Most ez a jog a polgármesteré lesz."

    Fedor Vilmos (MSZP): "Mi a vége ennek a történetnek? A képviselői jogosítványok rendre csorbulnak. A közművelődés például a város ügye, nem egy bizottság, nem öt ember ügye. A közgyűlés nem egy szűk földrajzi egység, hanem egész Miskolcra kiterjed. Ezért lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a képviselő elmondja a vélemnyét erről."

    Dr. Kiss János: "Simon Gábor azt mondta, gránitszilárdságú az szmsz...hadd emlékeztessem önket, hogy 2002-2010 között önök 29 alkalommal nyúltak az szmsz-hez. A polgármester része a népképviseletnek, ezért nem szabad elhitetni a miskolciakkal, hogy az ő döntésével csorbul a népképviselet."

    Jakab Péter (Jobbik): "A legfőbb döntéshozószerv nem a polgármester, hanem a közgyűlés. Nyáron volt egy testületi ülés, amit a Fidesz bojkottált, igaz a trafikmutyiról volt szó..."

    Kriza Ákos: "Higgyék el, épp elég dolgom van, nincs szükségem arra, hogy újabb feladatokat vonjak hatáskörömbe." Majd felolvasta, eddig miben dönthetett, például beruházásokhoz szükséges területek ingyenes, vagy kedvezményes odaítéléséről, véleménynyilvánítás központi államigazgatási szervek megkeresésére.


    11.59: A kéményseprő cégről és az új hulladékgazdálkodási cégről tárgyalnak most a képviselők.

    Pfliegler Péter alpolgármester hangsúlyozta, elengedhetetlen a régi, csődközeli helyzetben lévő szolgáltatókkal a viszony rendezése.

    Azt is elmondta, a törvényi változások is indokolták, hogy Miskolc vegye át ezt a szolgáltatást. Augusztusban létrhozták a céget, november 1-től pedig működhet is.

    Mint arról lapunk beszámolt: Borsodi Kéményseprő Kft.: csak az év utolsó két hónapjában 27 millió forint lehet a hiány, jövőre pedig 130 millióval.

    „A kéményseprő-ipari közszolgáltatás jogszabályi feltételrendszere az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott. Ennek következtében a jelenleg közszolgáltatói tevékenységet ellátó Termoment Kft. és Borsodkomm Kft. (együttesen B.-A.-Z. megye jelentős részét lefedik közszolgáltatásukkal) gazdaságilag ellehetetlenültek” – áll az üzleti tervben, amit csatoltak az előterjesztéshez. És azt is olvashatjuk: amennyiben a jogszabályi környezet nem változik jelentősen és/vagy kompenzálási lehetőségek nem nyílnak, már rövidtávon is további közszolgáltatók anyagi ellehetetlenülése várható. Ennek következtében, a megye másik négy kéményseprő cége is tönkre mehet, és akkor feladatukat is Miskolcnak kell átvenni. Az üzleti terv azonban így fogalmaz: a bővülő ellátási területhez a személyi és tárgyi feltételek adottak, de az anyagi feltételek nem.

    És ez nem csak megyénkre jellemző, az üzleti terv arról is beszámol: „Magyarországon jelenleg körülbelül 40 közszolgáltató tevékenykedik. Ezen közszolgáltatókat is a tartalékok felélése, megbízó önkormányzatokkal folytatott kétségbeesett tárgyalások, csodavárás jellemzi napjainkban.”

    A kockázatelemzésnél pedig olvashatunk az előnyökről és hátrányokról. Az előbbinél kiemelik, a már bevezetett, elismert közszolgáltatást, a megfelelő humán erőforrást. A hátránynál pedig megemlítik: a közszolgáltatási díj nem fedezi a működési költségeket, ezért jelentős mértékű támogatásra lesz szükség.

    Többek között ennyi derült ki az üzleti tervből. Ezért az önkormányzatnál érdeklődtünk, arról is: ha a közszolgálati díj nem fedezi a működés költségeit, hogyan pótolják. A következő választ kaptuk: 15 napon belül válaszolnak.

    A kéményseprős előterjesztéshez a szocialisták két módosító javaslatot adtak be. Egyik arról szól, hogy ne hozzanak létre külön céget, hanem a városgazda lássa el a feladatot, így kevesebb lehet a költség. A másik: támogassa a város azt, hogy a kéményseprő ipari közszolgáltatást a város fizesse meg, a lakosoknak szinte ingyenes legyen.

    A jegyző szerint ezek az indítványok nem jogszerűek, hiszen a törvény szerint az ingatlan használójának kell megfizetnie a díjat. A városgazda kapcsán elmondta: a törvény szerint az önkormányzati céghez kerülhet a szolgáltatás, a városgazda pedig a holdinghoz tartozik.

    Bartha György (MSZP) képviselő sajnálja, hogy a jegyző mindenféle jogi kifogást keresett az indítványuk ellen. "Pontosan azt kértük, hogy az önkormányzat 99 százalékot fizessen, mert 1 százalékot fizetne az ingatlan tulajdonosa" - fogalmazott. "A kéményseprő cég telephelyéről, eszközökről kérdeztem volna az előterjesztőt, aki nem volt jelen a bizottsági ülésen. A másik előterjesztés kapcsán, a hulladékgazdálkodási cégnél ki lesz az alvállalkozó és mennyi lesz a díja. Illetve elegendő lesz, amit fizetnek a lakosok, vagy ez is mínuszban működik majd? Mi lesz a berendezésekkel, edényzettel? A kéményseprő cégnek itt az üzleti terve, a hulladékgazdálkodásinak hol van? Illetve Mezőcsátot községként említik a javaslatban, de Mezőcsát város..."

    Soós Attila (Fidesz): "vannak olyan feladatok, amelyek nem üzleti elgondolás tárgyát képezhetik. Ilyen a kéményseprés, ahol emberek életével, biztonságával foglalkozó szolgáltatásról van szó. ezek a tevékenységek a legjobb helyen ott vannak, ha állami vagy önkormányzati befolyás alatt állnak. Itt nincs ügy. Mindkét anyagban benne van, hogy a jelen jogszabályi körülmények között a korábbi cégek úgy döntöttek, a szolgáltatást nem viszik tovább, de a szolgáltatást vinni kell tovább. A kéményseprő cég ügyvezetője az üzleti szférából érkezik, illetve az eddigi dolgozók, akik megfelelő szakemberek, is jönnek és viszik tovább a szolgáltatást. Mintahogy nem kérdés az, hogy könyvtárakat tartunk fent, így ez a típusú tevékenység fenntartása sem kérdés. Mindenhol veszteséges, de szükséges."

    Jakab Péter (Jobbik): "Rengeteg információval bombázzuk a hivatalt, választ nem kapunk, csak annyit, melyik képviselői munkámhoz van szükség az információra. Miskolc jobban teljesít, mondják önök, de a cég csődbe megy, ha nem pótolják az adófizetők a késő összeget, azaz csak az idén 27 millió forintot. Azaz rezsit csökkentenek, de másik oldalon elveszik a pénzt. nem beszélve arról, hogy a többi közszolgáltató is nehéz helyzetben van, így később az adófizetőknek kell majd megfinanszírozni a rezsicsökkentés kampányát."

    Dr. Zsiga Marcell alpolgármester arról beszélt, nem tud róla, hogy a Tigáz vagy az ÉMÁSz csődközeli helyzetben lenne.

    Tompa Sándor (DK): "Megint egy olyan napirendi pont, ahol feleannyi időt kapunk a témára, mint normálisan járna....Soós képviselő úr olyat játszik, hogy álmomban két macska voltam...hiszen a bizottsági ülésen nem volt megelégedve az előterjesztéssel. Ha ilyen üzleti tervet készítene a cégénél, két lábbal rúgnák ki. Ebben az előterjesztésben lelepleződött a rezsihazugság. Zsebbe kell ugyanis nyúlni, ha a városi közszolgáltatócégeket életben akarjuk tartani. Amikor a jegyző úr nagy nyelvcsapásokkal támogatja, hogy jogszerű a javaslat, remélem így írja a leveleket az országgyűlési képviselőknek is, hogy baromság, amit a parlamentben elfogadnak. Az előző szolgáltató cég minden előírásnak megfelelt. A miskolci lakosok több mint felének 100 százalékkal megnövekszik a kéményseprői díja. Olyanok is fizetnek majd, akik eddig nem, hiszen a város 130 milliót tesz bele jövőre, hogy tudjon működni. A kormány tönkre tette ezt az ágazatot is. Nincs valamiféle háttérmegállapodás, hiszen átveszik az eszközöket, a dolgozókat. Miért nem vették meg a céget? De javaslom, a városgazda végezze, olcsóbb lesz a szolgáltatás."

    Zsiga Marcell szerint nagy nyelvcsapásokról van szó, önök így támogatják azt a volt hazug miniszterelnököt, aki ártatlan emberek közé lövetet és az őszödi beszédének is most van az évfordulója.

    Molnár Péter (KDNP) : "Alapvető nézetkülönbség van a baloldali ellenzékkel szemben. Önöknek a cégek, a külföldi multik, az ő profitjuk a fontos, csak ezzel foglalkoznak. A Fidesz-KDNP-nek a lakosság a fontos. Látják a lakosok a számlákon az összesítést, a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyivel kell kevesebbet fizetniük. nekünk ez a fontos. Tudjuk, hogy ez a cég, ami eddig végezte, tisztességgel, becsülettel dolgozott, a legmérsékeltebb áremeléseket terjesztette be. De tény, a kormányzat döntött a rezsicsökkentéséről, ezt ki kell terjeszteni a kéményseprésre is."

    Bazin Géza (MSZP): "Alpolgármester úrnak mennyi jogalapja van, a dupla költségtérítés mellett visszamutogatni 2006-ra?" Folytatta: "Külföldi multikról beszélnek, nem értem, hogy a miskolci Thermoment Kft. hogyan jön ehhez?"

    Soós Attila: "Hallhatjuk az ellenzéktől, lepleződnek le itt értékrendek. Lovagolhatunk azon, hogy mennyibe kerül a kéményseprés Miskolcnak, de az ellenzék forintba méri az emberi életet? Ha nem éri meg 130 millió forintért biztosítani a szolgáltatást, akkor azt is vitatják, hogy szociális segélyezésre, gyermeknevelésre miért adunk pénzt? A rászorulókról való gondolkodást is meg akarják szüntetni? Nem azt nézik, hogy lehetne jobbá tenni egy szolgáltatást a város részére."

    Bazin Géza: "Senki nem mondta, hogy ember életek nem számítanak. Mi azt mondtuk, hogy az önök törvénykezése következtében olyan cég megy tönkre, amely eddig jól végezte a munkáját."

    Bartha György megköszönte az eddigi kéményseprő szolgáltató munkáját.

    Varga Gergő (DK): "Az Avason hány kémény van? De ezentúl ott is fizetni fognak, a rezsicsökkentés jegyében."

    Seresné Horváth Zsuzsanna örvendetesnek nevezte az új cégek létrehozását, úgy véli, a város sokkal inkább a maga ura lesz.

    Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Az MSZP felfogásából látszik, hogy nem támogatják a rezsicsökkentést. Amikor színt kell vallani, kiderül az igazság, a szocialisták a rezsicsökkentés ellenségei. Képtelenségek, amiket felhoznak a vitában. Akinek nincs kéménye, az nem fog díjat fizetni, kéményseprői díjat ott fizetnek, ahol kémény van."

    Dr. Simon Gábor (MSZP): "Arra nem számítottam, hogy dr. Kiss János és Soós Attila ennyire lemennek kutyába. Nagyjából konszenzus volt, hogy egy közszolgáltatásnak hogyan kell működni. Annak kell kifizetni a díjat, aki igénybe veszi. Eddig ez történt. Most az történik, hogy a díjat mindenki fizetni fogja, például az avasi panellakó is. Nézzük a tömegközlekedést, amely állami és önkormányzati támogatásból működik. Így fog a kéményseprő cég is, de eddig nem erről szólt az ország. Volt egy ilyen rendszer, ezt egyszer már elsiratták, önök most újra visszahozzák. Az önkormányzat az adóforintokat kifizesse-e a szolgáltatásra - erről szól ez a vita. Önök is azt képviselték korábban, hogy az fizessen szolgáltatást, aki igénybe veszi."

    Pfliegler Péter alpolgármester: "érdekes volt hallgatni a vitát, amely 90 százalékban nem volt konstruktív. A telephelyről, eszközökről kérdeztek és a munkavállalókról. Ez már elhangzott, a dolgozókat átvesszük, biztosítjuk a munkájukat. Műszerek tekintetében kell majd fejleszteni, de jelenleg elegendő a meglévő a munka elvégzésére. A hulladékcégnél ki lesz az alvállalkozó? Nem tudom, mert közbeszerzés lesz. ....A hibáért megkövetem a mezőcsátiakat, javítjuk az anyagban."

    Az alpolgármester azt is kiemelte, mindenki örül a rezsicsökkentésnek. És megerősítette, a szakembereket átveszik, hiszen az ő szakértelmük biztosítja a megfelelő ellátást is.


    10.53: Jelenleg a választókerületi alapról szóló rendelet hatályon kívül helyezését tárgyalja a testület.

    Az önkormányzat költségvetési rendelete ezt már szabályozza, ezért nem indokolt másik rendelet - mondta az előterjesztő. Az eljárás rend ugyanaz marad, jegyzői utasítás szerint történik majd. A módosítás szerint a támogatandó szervezetek köre bővül, például önkormányzati tulajdonban lévő társaságokkal. Eddig ugyanis elsősorban civil szervezetek lehettek. - tudtuk meg.

    Bartha György (MSZP): "Frakciónk egy módosítást adott be, hogy nyílttá tegyük a választókerületi alapról szóló utasítást és ne egy belső utasítás legyen. Mivel közpénz, jó, ha a városlakók is tudnak erről. Az Észak kérte, hogy adják ki ezt a kimutatást, a jegyző megtagadta, annak ellenére, hogy a hatóság szerint nem volt indokolt. Mi azt szeretnénk, ha nyilvános lenne ez, azaz a választókerületi alapról szóló lista. Ezért egy előre elkészített megbízást osztanék ki a Fidesz-KDNP között, amiben beleegyeznek, hogy kerüljön ki ez a lista a Miskolc honlapra."

    Kriza Ákos: "A jegyző nem azért nem adta át, mert titkol valamit, hanem azért, mert ezzel munka van, papírt is kell használni. Ennek ellenértékét térítsék meg, erről volt szó. Amennyiben ez a kompenzáció meg lett volna, megkapják a listát. Hiszen mi vezettük be a közpénz-felhasználásban az átláthatóságot."

    Majd hosszas vita folyt arról, hogy a jegyző miért nem adta ki lapunknak a közérdekű adatokat. Az MSZP az adatvédelmi biztos állásfoglalását említette, amire a polgármester válasza az volt, lehet, szerinte túlzó az összeg, szerintük nem.

    Jakab Péter (Jobbik) hangsúlyozta, nem csak túlzónak találta az összeget a hatóság elnöke, hanem azt is mondta, a városvezetés példátlanul ellehetetleníti a közérdekű adatokhoz való hozzájutást.

    Seresné Horváth Zsuzsanna (Fidesz) képviselő szerint ő évente kétszer hírlevélben közzéteszi, nem érti, miért vádolják őket mutyival. Azt is elmondta, azért vált szükségessé ez a rendelet, hogy az egyházi iskolák is pénzhez juthassanak, hiszen oda is miskolci gyerekek járnak.

    Pakusza Zoltán (Jobbik): "Nem értem, hogy miért közérdekű adatok hiányában kell dolgoznom. Senkitől nem kérdezik, mennyi energia, oldják meg, mert a választónak joga van tudni, mire költik a pénzt. Odajutottunk, hogy a szocialista frakció kéri önökön számon az átláthatóságot. Nem ezt ígérték."

    A szocialista frakció kiosztott egy adatlapot, amin a Fidesz-KDNP kérheti ki közérdekű adatot.

    Dr. Kovács László (KDNP): "Egyetértek az előttem szólóval, hiszen büszke vagyok arra, mire költöm a választóalapomat, mert jó és hasznos célra költöm. Senki nem akarja ezt eltitkolni. De ennek nem az a formája és nem értem, miről beszélnek, hiszen mindennek nyoma van. De a szocialisták kérése rendben van, de akkor nézzük 2002-től. Megértem, akinek nincs alapja, irigyek arra, hogy mások tudnak adni a körzetükben. Azokét nem, akik most is egyéni képviselők.

    De a cél nem lehet más, csak az, hogy hasznosan költsük el."

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Minden képviselő, aki a választók bizalmából megnyert egy egyéni körzetet, büszke arra, hogy a rendelkezésére álló keretet a lehető legjobb célokra használja fel. Ezekből szépkorúak otthonait, óvodákat, iskolákat támogatunk, hogy az ünnepség szebb legyen, megvalósíthassák céljaikat. Vissza kell, hogy utasítsam azt a hangnemet, amit az MSZp megenged magának. Nem értem, korábban miért nem kértek hasonót...A mostani változtatással nem csorbulnak a képviselők jogai, sőt több mozgástér lesz arra, hogy hasznosan támogathassunk szervezeteket."

    Lapunk Molnár Pétertől is kérte a választóalap felhasználási listáját, azt a választ kaptuk, megbeszéli frakciójával. Hogy ez megtörtént-e, erről nem kaptunk információt.

    Tompa Sándor elmondta, korábban, Kobold Tamás polgármestersége idején az Észak-Magyarország közölte ezt a listát, most pedig ki lehet tenni a honlapra. Felszólította képviselőtársait, töltsék ki az általuk adott papírt, és tegyék nyilvánossá a felhasználási listájukat.

    Dr. Kiss János (Fidesz) frakcióvezető: "Az MSZP egy közpénzi szemináriumot tart a napirend kapcsán. Az önök pártja azért került süllyesztőbe, mert olyan politikusokat adtak, mint Zuschlag János, aki nem a közpénzek megfelelő felhasználásáról volt híres. Járjon el a lakossági fórumokra, ott kiderül, mire használták fel az alapjukat képviselőink. Elszámolási kötelezettségünk a választópolgárok felé áll fent, nem az MSZP felé. Ez az új jogi szabályozás előremutató, olyan garanciális szabályok kerülnek be, mint például hogy a támogatandó szervezetnek ne legyen adótartozása, illetve új támogatást nem kaphat, amíg az előzővel el nem számol. Ez egy pozitív, előremutató változás."

    Dr. Kovács László: "Én egyetértek azokkal, akik a pénzügyi teljesítés nyilvánossá tételét sürgeti." Elmondta: az egyik 800 ezer forintos támogatása még mai napig nem került kifizetésre.

    DR. Csiszár Miklós: "A választókerületi alapról szóló legfontosabb döntéseket, ezentúl is a testület hozza meg, például annak összegét is. A közgyűlés részletes tájékoztatást kap a felhasználásról is, ez a zárszámadásban történik meg. Az eljáráson nem történt jelentős változtatás, ugyanaz a kiemelt eljárás zajlik, amely korábban. Nem az általános szabály szerint, hanem a hivatal a képviselői kéréseket is fontosnak tartja. Most azért kerül hatályon kívül, mert gyorsan változnak a viszonyok, azonnal kell reagálni, és így egyszerűbb, ha belső szabályozás alapján járnak el. jelentősen nem változott, inkább rugalmasabb lett, bizonyos szempontból szigorúbb...Képviselői kérés nem érkezett, hogy adjuk ki a választókerületi alap listáját. De megegyeztünk polgármester úrral, igenis nyilvánosságra hozzuk az összes információt."


    10.08: Jelenleg a településrendezési terv módosítását és belterületbe vonást tárgyalja a testület.

    Az előbbibe az úgynevezett "kis szilvamag" területrendezése szerepel. Illetve a változtatási tilalom megszüntetése a Miskolc felsőzsolcai területnél, ezt a 2010-es nagy árvíz utáni tereprendezés már lehetővé teszi - áll a javaslatban.

    Dr. Tompa Sándor (DK) frakció hozzászólásra jelentkezett. ""Két olyan napirendet vont össze a Fidesz-KDNP többség, amellyel az ellenzéki felszólalásokat felére csökkentették. A demokratikus alapjogokat folyamatosan sértve működik a testület. Nagy ívben tesznek a szabályokra, amelyeket maguk és a törvények szabnak. Utoljára hallanak településszerkezeti módosításról a miskolciak, hiszen az szmsz módosítás után erről majd a polgármester dönt." Elmondta azt is, dossziék sokasága vár átalakításra, de nem tudjuk, milyen irányba akarják átalakítani. Miközben - folytatta - az a szlogen, hogy az ön véleményére is kíváncsiak vagyunk. Hozzátette: a lakájmédián keresztül olyan tapolcai tervet mutattak be, amelyről eddig szó sem volt.

    Az előterjesztésből az derül ki, hogy Tapolcán néhány havernak belterületbe vonják a telkét - fogalmazott Tompa Sándor. Ennél nagyobb mutyit el sem tudunk képzelni, hiszen a hivatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy milyen más belterületbe vonási kérelmek vannak még - tette hozzá.

    Kriza Ákos: "Ha elolvasta volna a javaslatot, akkor világossá vált volna, hogy egyáltalán nem helyezik át a belterületbe vonást az én hatáskörömbe." És azt is elmondta a polgármester, hogy fogalmam sincs, kik azok, akik kérték a belterületbe vonást.

    Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető: "Minden miskolci számára világos, hogy városképileg frekventált terület, amelynek rendezéséről döntenünk kell. A Zöld Nyíl kapcsán került az a páros tömb szanálásra, azóta rendezetlen a terület. Egyértelműen rontja a városképet. Nem titok, hogy frakcióm kezdeményezte a rendezést. Azt szeretnénk, hogy legyen méltó neve is, mi II. János Pálra gondoltunk. Így egy lengyel-magyar barátság tér is kialakulhatna." Megtudtuk azt is, a javaslat szerint ez közpark lenne, nem építenék be. Alkalmas lenne egy diósgyőri főtér kialakítására, és a későbbiekben egy Szentatya szobor is kerülhetne a térre - hangsúlyozta.

    Bartha György (MSZP): "Mint a "kis szilvamag" terület önkormányzati képviselőjeként szólok...egy kérdésem van, elindul-e a tár kialakítása, hogy történik majd, most ugyanis csak a szabályozás történik meg. Komoly probléma a Szinva rendbetétele is a Puskár Tivadar utcánál. Azt kérném, hogy ha ez elkezdődik, akkor minden lakóval egyenként kellene megállapodni, mert itt kisajátításról van szó, ugyanis be van építve a Szinva mindkét oldalról."

    Kriza Ákos: "Semmit nem kell ott kisajátítani. Szívesen átbeszélem ezt, mert kisajátítás nincs benne. Most egyelőre e tér struktúrájáról beszélünk, utána készülhetnek tervek."

    Katona Ferenc (Fidesz): "2010-ben nagy károkat okozott az árvíz, de az akkor bizalmat kapott kormány szerencsére ezt megoldotta. Így a terület fejlesztési lehetősége újra nyitott."

    Tompa Sándor: "Ha valaki kakukktojás abban a belterületbe vonási csomagban, akkor elnézést kérek tőle. Ettől függetlenül tartom a nézetem, merre akar a városvezetés terjeszkedni." A területrendezési terv kapcsán... a bizottsági ülésen az előterjesztő bemutatta a kész terveket, kérték, megismerhessék, de nem érkezett meg hozzánk a terv, azaz a bizottság elnöke semmibe veszi a kérésüket - fogalmazott. "A diósgyőri tervek hasonlóak a Szinva terasz terveihez, amit önök látványberuházásnak neveztek" - tette hozzá.

    Az ellenzék azt is megkérdezte, hogy az egyik belterületbe vonási kérelmet október 1-én adták be, október 3-án már elkészült a közgyűlési előterjesztés. Ha ez ilyen gyorsan megy, akkor egy fakivágási kérelemnél mi tart hat hétig? - kérdezte az MSZP. Válasz nem érkezett.

    A polgármester szerint nem luxusberuházásokra költik a város pénzét, mint az előző városvezetés. Hozzátette: nem hozatnak hajóval braziliából követ.

    Fedor Vilmos (MSZP): "Ha ön szerint így működik az ipar, akkor fogalma sincs semmiről. Jöjjön el velem egy tüzépre, és ott láthatja, hogy mindenféle követ lehet kapni. Ne állítson olyat, hogy mi hajóval hozattuk Miskolcra."

    Kriza Ákos: "Miért, hogy szállítják a köveket, ön szerint talán repülővel?"

    Dr. Csiszár Miklós jegyzőt kérte fel a polgármester, hogy tájékoztassa a szocialista frakciót, hogy miért nem kaptak szót. "Nincs arra mód, hogy összevonjunk hozzászólási időt. A vitában résztvevő - aki nem frakcióvezető, nem bizottsági véleményt ismertet - az első alkalommal 3, második alkalommal 2 percben szólalhat fel."

    Bartha György (MSZP) szót kért, de már nem kapott.


    09.26: Megkezdődött az októberi testületi ülés.

    A múlt héten az Avason, a végrehajtó által átadott lakás felújítását kezdtük el - mondta dr. Kriza Ákos polgármester. A rendszerváltás óta elkövetett legnagyobb politikai kudarcnak nevezte a fészekrakós ügyet. Mint megtudtuk: azóta még két lakást átvettek. December 1-ig körülbelül 25-30 lakást vesznek át a végrehajtótól, ezek felújítását is elkezdik, a Start közmunkaprogram keretében.

    "Örülök, hogy a takarításon megjelent két képviselő a szocialista frakcióból, közülük egy dolgozott is" - fogalmazott.

    A polgármester szerint sokan az eszközkezelővel riogatják a miskolciakat. "Az eszközkezelő azért jött létre, hogy a devizahiteleseket megmentse, nem azért, hogy a fészekrakósokat ott tartsa" - hangsúlyozta. Elmondta azt is, ennek érdekében napi kapcsolatban vannak az eszközkezelővel.

    Dr. Kriza Ákos azt is elmondta, a kassai maratonon, az önkormányzat csapata jól teljesített, ötödikek lettek.

    Most a javaslatok napirendre vételéről szavaz a testület.


    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában