Helyi közélet

2013.10.18. 14:43

Október 23. - Tablókon a forradalom miskolci demonstrációja

Miskolc, 2013. október 18., péntek (MTI) - Öt nagy méretű tabló állít emléket 1956 forradalmának Miskolc öt frekventált pontján, azokon a helyeken, ahol 57 évvel ezelőtt a város történelmének legnagyobb demonstrációja zajlott le.

Miskolc, 2013. október 18., péntek (MTI) - Öt nagy méretű tabló állít emléket 1956 forradalmának Miskolc öt frekventált pontján, azokon a helyeken, ahol 57 évvel ezelőtt a város történelmének legnagyobb demonstrációja zajlott le.

Akkor 45-50 ezer ember éltette és ünnepelte a forradalmat Miskolcon, a fotók negatívjait a szerzők a megtorlástól félve a rendszerváltozásig rejtegették - mondta Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere pénteken sajtótájékoztatón.

Két fiatal fotós, Mikó János és Kerékgyártó László dokumentálta az 1956. október 25-i miskolci megmozdulást. Az öt nagyméretű tablóból álló, széles összefogással megvalósuló rendhagyó kiállítás címe: Egy heroikus nap öt stációban.

A diósgyőri munkásság, a kohászat és a gépgyár dolgozói aznap az egyetemre vonultak, innen az egyetemistákkal közösen a Petőfi szoborhoz indult a menet, amelyhez ezrek és ezrek csatlakoztak. A szobornál hangzott el Nagy Attila színésztől a Nemzeti dal, itt olvasták fel a munkásság huszonegy pontos követelését - idézte fel a történteket Somorjai Lehel, a Magyar Nemzeti Levéltár megyei levéltárának igazgatója.

Pfliegler Péter szólt arról, hogy a magyarság - hasonlóan a többi közép-kelet európai néphez - egy nagyon szűk rétegtől eltekintve igazából soha nem akarta a szovjet-orosz berendezkedést, és nem akarhatja még egyszer, ezért is kelt fel ellene 1956 októberében. Hozzáfűzte: a miskolciak akkor október 25-én legalább akkora tettet hajtottak végre, mint a budapesti egyetemisták és a budapesti munkásság, a tömeg megmutatta erejét.

A fekete-fehér nagyméretű fotókon látható, hogy fiatalok és idősek, kezükben zászlókkal boldogan vonulnak a város különböző utcáin. A mostani városlakó ezeken a helyeken - az antikváriumnál, a Villanyrendőrnél, a Földes Gimnázium épületének két oldalán, valamint a Petőfi tér közelében - tekintheti meg a tablókat az ünnep előestéjétől.

Az alpolgármester megjegyezte: külön érdekesség lenne, ha valaki magára, szüleire, ismerőseire ismerne az 1956-os fotókon, és felidézné a történteket.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában