Helyi közélet

2013.10.23. 23:37

Október 23. - Egy nemzet a változás mellett

Ózd - A hagyományokhoz híven az 1956-os emlékműnél kezdődött el az október 23-i megemlékezés Ózdon, ahol Fürjes Pál polgármester tekintett vissza a forradalom és szabadságharc eseményeire.

Ózd - A hagyományokhoz híven az 1956-os emlékműnél kezdődött el az október 23-i megemlékezés Ózdon, ahol Fürjes Pál polgármester tekintett vissza a forradalom és szabadságharc eseményeire.Ezután a történelmi egyházak képviselői könyörögtek az áldozatokért, majd koszorúzás következett. A délután második felében az Olvasó Színháztermében idézték föl az 57 esztendővel ezelőtt történteket.

- 1956 októberének és novemberének eseményei a diktatúrák és az elnyomás elleni szabadságharc öröm szimbólumai nemzetünk és a világ történetében - fogalmazott visszaemlékezésében Riz Gábor, országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke. - A kommunista világrendszer azt a megrázkódtatást, amely akkor Magyarországon érte, már soha nem tudta kiheverni. A nemzet 2010-ben igent mondott arra, hogy az országunkban mindennek meg kell változnia. Az alkotmánynak, a törvényeknek, a közéleti erkölcsnek, a tabuknak, a parancsoknak, a céloknak, a viszonyoknak és az értékek egy részének. Ezen túlmenően a médiának, az egészségügynek, a környezetvédelemnek és az iskoláknak. Mindennek, ami emberellenes és mindennek, ami észellenes. Mindennek, ami nemzetellenes, életellenes és az a határokon túli nemzettestvéreink kitagadásával jár. 1956 hősei soha nem látott egységet teremtettek a társadalom különböző rétegeiben. Munkásoktól a parasztokig, fiataloktól az öregekig, diplomásoktól a vállalkozókon át a kétkezi dolgozókig. Ma is csak együtt lehetünk úrrá a gondjainkon, még akkor is, ha egyes pártok csak abban látnak megoldást, ha közreműködnek saját nemzetük ellen készített országjelentésben.

Három kitüntetés

Riz Gábor megemlékezése után, korábbi hagyományokat folytatva, városi kitüntetéseket adományoztak. Ezúttal október 23-án senkit nem avattak Ózd díszpolgárává, hiszen néhány hónappal ezelőtt ezt az elismerést posztumusz ítélték oda a város néhai alpolgármesterének, Fazekas Zoltánnak. Ózd Városért elismerést hárman kaptak. Pappné Szalka Magdolna, az Ózdi Művelődési Intézmények igazgatója, dr. Fábián Imre, az Almási Balogh Pál kórház osztályvezető főorvosa, valamint Kovács Béla, Ózd-Szentsimon korábbi önkormányzati képviselője.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában