Helyi közélet

2013.10.11. 09:17

Nézőpont: A feladat

<em>Mi történne, ha lenne a közösségnek kiforrott elképzelése a jövőjéről: mennyi időn belül érkeznék a segítség?</em> <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Mi történne, ha lenne a közösségnek kiforrott elképzelése a jövőjéről: mennyi időn belül érkeznék a segítség? Bujdos Attila írása.

Kiemelt fejlesztési központ lesz Miskolc, a kormány szándékát a héten jelentette be a szakállamtitkár. Jelezte azt is, hogy még nem határoztak meg olyan iparágat, amely a fejlesztés középpontjába kerülne, ez a feladat az itt élőkre vár.

A hír már azzal is figyelmet keltett, hogy a jelek szerint nincs ember a Mi Városunkban, aki tudott volna erről a tervről – mondhatni készületlenül érte a közösséget. Amikor ezeket írom, például még nincs válasz arra, mi történne, ha lenne a közösségnek kiforrott elképzelése a saját jövőjéről: mennyi időn belül és milyen formában érkeznék a segítség. Hogy ez most akkor valami konkrét ígéret, vagy pedig az, aminek amúgy első ránézésre tűnik: nagyon ködös, nagyon távoli, éppen csak az érdeklődés fenntartására alkalmas bejelentés – a kormány teszi a dolgát, nem tévesztett szem elől bennünket sem.

A készületlen kifejezés egyébként nem teljesen pontos: volt idő, amikor Miskolc például Technopolisz akart lenni, bármit jelentett is volna ez a város számára, aztán ezzel a tervvel is csak az lett, mint megannyi mással mifelénk: úgy múlt el, hogy azt se tudjuk, mi volt vele a baj. Nem vagyok benne biztos, hogy a közösség egészének akarata öltött benne formát, de mégis csak valamiféle terv volt. Valami jövőkép.

Amúgy biztosan nem könnyű olyan jövőképet tervezni, ami a közösség minden tagjának egyformán tetsző, és nem biztos az sem, hogy az a jó tervezési technológia, ha mindenki belebeszélhet. Az ilyesmit megszervezni ráadásul még roppant macerás is, bár szerintem sokkal lényegesebb az a szempont, hogy kíváncsiak-e a közösség tagjainak a véleményére, a polgár számára van-e lehetőség a közügyekbe beleszólni, ha bele akarna szólni.

Szóval, hogy ez nem annyira ízlésbeli, vagy logisztikai, mintsem – hogy úgy mondjam –, rendszerszintű kérdés.

Az államtitkár most arról beszél, hogy a saját jövőjük megtalálásával kapcsolatos feladat az itt élőkre vár.

Hogy kitől akarják hallani a választ, nem mondta, és bár a bejelentés alig néhány napos, de mivel egyelőre senki nem siet magára venni ennek a munkának a terhét, ebben a pillanatban még az is kérdés, képes-e a Mi Városunk megtalálni hozzá a megfelelő formát, hogy artikulálja a saját magával kapcsolatos gondolatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában