Helyi közélet

2013.10.22. 19:10

Kínából is „erősít” a Bosch

Miskolc - Legutóbb májusban, a magyarországi Bosch csoport éves sajtótájékoztatóján, hallhattunk Miskolcot érintő kedvező döntésről.

Miskolc - Legutóbb májusban, a magyarországi Bosch csoport éves sajtótájékoztatóján, hallhattunk Miskolcot érintő kedvező döntésről.Akkor Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport első számú vezetője arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy Miskolcra helyezik át bizonyos kéziszerszámok termelését Kínából. Hogy milyen termékekről van szó, mikor telepíthetik át a gyártósorokat, és milyen létszámbeli bővítést eredményezhet ez a Robert Bosch Power Tool Kft.-nél, arról nem mondott részleteket, de azt hangsúlyozta, hogy a Magyarországon 8500 – ebből Miskolcon 3600 – saját munkavállalót foglalkoztató cégcsoport jelentős potenciált lát Miskolcban.

Átcsoportosítanak

A „kínai projekt” iránti érdeklődésünkre dr. Ficezere Ferenc nemrégiben elmondta: a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. a cégcsoport legnagyobb európai elektromos kéziszerszámokat gyártó telephelye, de a Miskolcon gyártott termékvonal nem kizárólag itt, hanem a világ több országában – többek között Kínában – is készül.

Hozzátette: az elektromos kéziszerszámok piacán a gazdasági válság 2008-as kezdetétől jellemző, hogy a gyártási megrendelések alkalmanként kisebb mennyiségben, de rövidebb határidővel érkeznek, ami a gyártó vállalatoktól rugalmasabb hozzáállást követel, egyben megnehezíti a hosszú távú kapacitástervezést is. A gyártás szervezése során a bekerülési ár, a logisztikai költségek és az adott időszakban rendelkezésre álló kapacitás egyaránt fontos döntési szempont. Éppen ezért időszakonként, a világ minden tájáról érkező igények alapján szükség van az egyes gyártókapacitások cégcsoporton belüli átcsoportosítására.

„Ha egy-egy termékből többlet igény mutatkozik, akkor azt a válság óta nem bővítéssel, hanem más gyárak szabad kapacitásának kihasználásával kell megoldani, egészen addig, amíg van ilyenre racionális lehetőség. Ez azt jelenti, hogy ha korábban valamit Kínában gyártottak és hozzánk kerül, az nem feltétlenül azért van, mert ennyivel versenyképesebbek vagyunk, hanem azért is lehet, mert itt van szabad kapacitás vagy később pont emiatt más gyártás nem itt folytatódik, hanem máshol. Ezzel minden gyár stabilitása megőrizhető, nincs szükség egyik helyen leépítésre, másik helyen bővítésre, majd egy idő múlva mindezt fordítva visszacsinálni” – összegezte dr. Ficzere Ferenc.

A látszat és a tények

Hangsúlyozta: a kéziszerszám piac nagyon érzékeny lett a változásokra az utóbbi években, a piac jelentősen csökkent, ennek ellenére a Bosch, ezen belül a miskolci gyár is stabilan tartja az előző évek szintjét. Ami látszólag alig jelent növekedést, az a valóságban nagy piaci részesedés növekedéssel jár ezen a területen.


Korábbi áttelepítések

2010 áprilisában írtuk meg, hogy a 2011 nyaráig bezárandó walesi gyár kapacitásának egy részét Miskolcra és Hatvanba telepítik, a cardiffi üzemhez hasonlóan szinkron generátorokat gyártanak majd nálunk. Ehhez kapcsolódóan a két telephelyen közel 500 munkahelyet létesít a Bosch, ebből a miskolci Robert Bosch Energy and Body System Kft. 400-zal bővíti létszámát.

2011 júliusában pedig arról számolhattunk be, hogy a miskolci és hatvani telephelyekre telepíti az abban az évben debütált technológiát, az addig a franciaországi Mondville-ben gyártott eBike meghajtás-rendszereinek gyártását a Bosch-csoport, mindkét helyszínen 2012-től indulhat a sorozatgyártás. A Bosch egyik központi gyáraként továbbra is Mondville lesz a felelős az eBike meghajtások gyártásáért, és kis sorozatú termékeket állít majd elő. Mint megtudtuk, a termelést azért helyezik át Magyarországra, hogy versenyképesebben gyárthassanak nagyobb mennyiségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában