Helyi közélet

2013.10.07. 22:00

Kedden: másodszor is próbaper

Miskolc - Az idei fűtési szezonban mások kaptak „meglepetésszámlát” a Mihőtől.

Miskolc - Az idei fűtési szezonban mások kaptak „meglepetésszámlát” a Mihőtől.Kedden tárgyalja a bíróság másodfokon dr. Török Lajos perét. A miskolci gyermekorvos elsőfokon elvesztette a pert, amelyet a társasháza ellen indított. Több mint 400 ezer forintos elszámoló távhő-számlát kapott tavaly a Mihő Kft.-től, ennek jogosságát vitatja. Perét próbapernek is nevezhetnénk, hiszen problémájával nincs egyedül, a panelprogramon átesett, költségelosztóval felszerelt társasházak földszintjén, szélső lakásaiban élők közül sokan jártak hasonlóképp. S bár a problémát minden illetékes elismeri (a rossz elszámolási mód miatt egyes lakók a többiek helyett is fizetnek), de a jogszabályok hibája miatt eddig nem találtak megoldást. A bíróság dr. Török Lajos kérelmet tehát elsőfokon elutasította, nem látta ugyanis megalapozottnak a károkozást. Kedden kiderül, másodfokon hogyan jár el. (Némi bizakodásra adhat okot, mondta lapunknak a felperes, hogy az országban többször is adott már igazat a bíróság távhőkárosultnak, legalábbis a perek részelemeiben.)

Nincs megoldás

Dr. Török Lajos megjegyezte, az idén is elkezdődött a távhőszezon, de megoldás továbbra sincs az ügyben. Az idén zárult fűtési szezonban társasházában most nem ő, hanem másik két lakó kapta meg a „meglepetésszámlát” a Mihőtől, ők a hetedik emelet szélső lakásaiban laknak. Egyiküknek 200 ezer forint, a másikuknak 130 ezer forint volt a sárga csekken, de volt 40 és 60 ezer forintot meghaladó elszámoló számla is, míg többen visszakaptak a befizetett átalányból.

– Kezdeményeztük a napokban a lakógyűlés összehívását, hogy változtassunk az elszámolás módján. Azt szerettük volna elérni, hogy térjünk vissza a légköbméter szerinti elszámoláshoz – mondta. Hozzáfűzte, a titkos szavazás után a napokban lesz az eredmény kihirdetése, de nincsenek illúziói. Szerinte – mivel a többség jobban jár a jelenlegi elszámolási móddal – nem járnak majd sikerrel.

Sebestyén László országgyűlési képviselő többször interpellált már a parlamentben, hogy változtassák meg a vonatkozó jogszabályokat, azaz tegyék igazságosabbá a távhődíj elszámolásának módját. Hétfőn kérdeztük, van-e már fejlemény az ügyben, azt mondta, még mindig várja a választ az államtitkártól.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában