Helyi közélet

2013.10.01. 11:00

Idősek világnapja - "Eltüntetném a nagyi sárga csekkjeit"

Miskolc - Az unokák egészséget és boldogságot varázsolnának nagyszüleiknek.

Miskolc - Az unokák egészséget és boldogságot varázsolnának nagyszüleiknek.Miért költözik öröm a gyerekek szívébe, amikor a nagymamához, nagypapához készülődnek? És miért örül úgy nagyi, ha megérkezik a család? És hogy lehet, hogy az ő húslevese a legfinomabb a világon? Erről beszélgettünk a Selyemréti Általános Iskola diákjaival annak kapcsán, hogy ma van az idősek világnapja.

Bonta Panna ötödikes, neki két nagymamája és két nagypapája van.

– Mindannyian nagyon örülnek, ha elmegyünk hozzájuk. Rögtön azt kérdezik, mi történt velünk. A nagymamák csupa olyan ételt főznek, amit szeretünk: húslevest, rántott húst, és az én kedvemért rántanak ki brokkolit is – meséli Panna.

Kiderül, az egyik nagymama és nagypapa a szomszéd házban lakik, úgyhogy velük gyakrabban találkozhat. Segít nekik bevásárolni, de ha kell, még a szatyrot is cipeli. A karácsony a legszebb, jegyzi meg a kislány, mert akkor együtt ünnepelnek a nagyiékkal. Panna egyébként nem csak a nagyszüleiknek szeret segíteni, hanem a közelükben élő 100 éves néninek is. Neki is szívesen bevásárol a boltban, bár amikor hosszú a lista, akkor apa besegít. Panna, ha lenne varázsereje, 20 évvel fiatalabbá varázsolná a nagyszüleit, és eltüntetné az összes sárga csekket.

– Mert amikor megérkezik valamelyik csekk, akkor nagymamám nagyon ideges. Viszont én azt szeretném, ha nyugodtan és boldogságban élnének – teszi hozzá.

 Lekvárt főztek

– Az én nagymamám olyan, mintha az anyukám lenne, csak több mindent megenged – fogalmaz a hetedikes Kiss Viktória.

Ő azt szereti a nagymamákban és nagypapákban, hogy együtt lehet velük dolgozgatni a kertben. Az egyik nagymamája például megtanította a kertgondozásra, a növények szeretetére, de arra is, hogy melyik virágnak, zöldségnek mennyi napra és vízre van szüksége. És milyen jó volt a nyáron együtt lekvárt főzni!

– De én is tanítom a nagyikat – jegyzi meg Viktória. ˜– Méghozzá angolra. Nagyon tanulékonyak.

Viktória, ha tündér lenne, egészséget varázsolna a nagyszüleinek. Mert bizony azzal néha gondok vannak. De elhatározta, hogyha felnőtt lesz, semmiképpen nem hagyja magukra a nagyszüleit. Ha a munkája miatt nem tudja őket gondozni, fogad melléjük valakit, aki majd ápolja őket.

Örömet érez

A másodikos Vaszily Léna nagymamája és nagypapája kissé messze lakik tőlük, az abaúji Büttösön. Léna azt mesélte, hogy örömet érez a szívében, amikor szombat reggel készülődnek a nagyiékhoz, de azt nem tudná megfogalmazni, hogy mitől van ez az öröm. Amikor pedig megérkeznek, nagymama sok-sok kérdéssel halmozza el. Hogy van, hogy megy az iskola, minden rendben van-e? Jó együtt dolgozgatni a kertben, és lehet, hogy ettől olyan finomak a nagymama zöldségei és gyümölcsei. No meg a szőlőlekvárja, ami igazi különlegességnek számít. Léna jó egészséget és sok boldogságot varázsolna a nagyszüleinek, és úgy tervezi, hogy ha felnőtt lesz, majd ő főz nekik finomakat.

ÉM-HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában