Helyi közélet

2013.10.31. 09:02

Hogy ne legyen hangyás a kép...

Miskolc - Farkas Zoltán, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság miskolci irodavezetője volt a szakértőnk.

Miskolc - Farkas Zoltán, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság miskolci irodavezetője volt a szakértőnk.Október 31-e után a tévé nézők már csak digitális módon televíziózhatnak Magyarországon (is). Ennek kapcsán kedden délelőtt Farkas Zoltán, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Miskolci hatósági irodájának vezetője volt a vendégünk, akinek keze alatt némi túlzással izzott a szakértői telefon, ugyanis rengeteg hívás érkezett olvasóinktól. Sőt! Volt olyan Észak-Magyarország előfizető, aki személyesen keresett fel mindezek kapcsán bennünket.

- Főleg technikai problémákkal kerestek meg. Például azzal, hogy miként lehet összekötni a digitális set-top-boxot a televízióval - fogalmazott a több mint egyórás szakértés után Farkas Zoltán. - Ezt telefonon nem egyszerű megválaszolni a konkrét berendezések ismerete nélkül, de a tipikus összekötési lehetőségekről mindenki információt kapott. Az NMHH által támogatott beszerelésre is érkezett kérdés. Egy hölgy azt reklamálta, hogy műholdas vétel biztosítását kapta meg az NMHH-tól, az igényelt földfelszíni vételi lehetőség helyett. Ez akkor fordulhat elő, ha az adott helyen nem megfelelőek a földfelszíni vételi lehetőségek, a közszolgálati műsorok csak műholdról érhetőek el. Ebben az esetben az NMHH műholdas vételt biztosít a támogatásra jogosult részére. Ennek utánajárunk, természetesen visszahívjuk! Összességében úgy érezzük, hogy az NMHH tevékenysége a sok reklám és az ezzel kapcsolatos információk eljutottak az emberekhez. Kevesen vannak azok, akik nem foglalkoztak a digitális átállás kérdésével. Mindenki igyekezett magáról gondoskodni, vagy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítségét kérték.

Megtudtuk azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 55 038 rászorulót kerestek meg az NMHH felmérői és 15 556 háztartás kérte a hatóság segítségét - tette hozzá az NMHH miskolci irodavezetője. - 15 200 háztartásban már beszerelésre is kerültek a set-top-boxok.

Ha már számok: Miskolcon 6629 rászorulót kerestek meg a felmérők, akik közül 912 háztartás kérte az NMHH segítségét. Ezekbe a háztartásokba már beszerelték a set-top-boxokat. Kiderült az is, hogy a megyében folyamatosak a még hátralévő beszerelések, és ha valaki az utóbbi időben vált jogosulttá, még beadhatja igénylő lapját - egészen november 30-ig. A támogatást igénylők a www.digitalisatallas.hu honlapon, vagy az ingyenesen hívható 06-80-38-39-40 telefonszámon juthatnak részletes információhoz.

Vége az analógnak

És, hogy november elsején mire ébredhetnek a tévénézők?

Akik hagyományos szoba- vagy tetőantennával nézték az analóg földfelszíni adást, a csatornák helyén már csak szemcséket látnak. A digitális átállás valójában azt jelenti, hogy azok az analóg adók, amelyeket évtizedekig nézhettek lekapcsolásra kerülnek, megszűnnek. Szerepüket átveszik az évek óta működő korszerű digitális rendszerű adók.

A digitális átállás kapcsán az NMHH-nak van még feladata, mégpedig az áthangolás.

- Aki átállt a digitális rendszerre bizonyos adókat át kell majd hangolnia. Erről - hogy melyik nap, melyik adót érinti mindez - a sajtón keresztül tájékoztatjuk a lakosságot - folytatta Farkas Zoltán. - Erre azért van szükség, hogy bizonyos frekvencia sáv teljesen kiürüljön. Az e sávba tartozó digitális adókat egy úgymond lentebbi sávra hangolnak át. Ha valamilyen csatornacsoportot nem tud majd valaki fogni, de az eddig jó volt, akkor újrahangolást kell majd elvégeznie. Miskolcon ez november 5.-én, Tokaj és környékén november 7.-én fog megtörténni. Hangsúlyozom: minderről folyamatosan tájékoztatjuk majd a lakosságot a sajtón és a saját kommunikációs csatornáinkon.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában