Helyi közélet

2013.10.28. 07:59

"Ha jön a víz, nem kérdez"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több megyénkbeli település kapott támogatást árvíz elleni védekezésre a vis maior alapból.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Több megyénkbeli település kapott támogatást árvíz elleni védekezésre a vis maior alapból.Május volt, amikor hirtelen leszakadt az ég. Parasznyán jártunk épp, egy-két perc, és méteres víz hömpölygött az utcán. Majd átmentünk Kondóra, ahol sártenger fogadott bennünket: ha-hét ház kertjét mosta el néhány perc alatt a hegyoldalról lezúduló víz.

Egy héttel később arról számoltunk be, hogy hat település – Varbó, Parasznya, Radostyán, Kondó, Sajólászlófalva és Sajókápolna – első embere miskolci látogatásakor felkereste Pintér Sándor belügyminisztert, kérték, nyújtson segítséget az árvíz elleni védekezésben.

A napokban kaptuk a hírt: ötven település részesült vis maior támogatásban az országban október végén, ez már a 15. alkalom volt az idén. A listán többen is szerepeltek az említett települések közül. Parasznya például két tétellel is, egyrészt 862 ezer, másrészt 1 millió 72 ezer forinttal.

„Nehezen halad"

– Annak a területnek a helyrehozására, ahol az árvíz volt a nyáron, nem kaptunk támogatást – mondta Horváth Jánosné polgármester. Csak az önkormányzati terület problémáját tudják a pénzből megoldani, így továbbra is veszélyeztetnek majd a nagy esőzések néhány portát a településen. Mint kiderült, az úgynevezett övárokra ugyan érvényes vízügyi engedélyük van, de a forgalmi jogot nem jegyezték be a földhivatalban, ezért nem kaphatták meg a támogatást.

– Próbáltuk újraindítani a bejegyeztetést, de nehezen halad – folytatta a polgármester. – A gond csak az, hogy ha jön a víz, nem kérdez.

Kondó polgármestere viszont elégedett: megkapták az igényelt 12 millió forintot a vis maior alapból.

– Ez elegendő lesz a beruházásra – magyarázta. Már javában dolgoznak a munkások az árkok ásásán, a betonozáson, a tervek szerint a hónap végére be is fejezik a munkát.

Az említett többi falu közül Radostyánt és Sajólászlófalvát találtuk meg a vis maior támogatást kapott települések szeptemberi és októberi listáján, az előbbi település összegezve több mint 7 milliót, az utóbbi 2,7 millió forintot kapott védekezésre, ár- és belvízvédelemre.

Egy méternyi sár

A mostani, októberi listán szerepel Tolcsva is: a település erősen megsínylette a kora nyári esőzéseket.

– Fél óra alatt 60 milliméternyi eső esett le – emlékeztetett a történtekre Csoma Ernő polgármester. – A patak kilépett medréből, és az összes védművet elvitte, utakat tett tönkre. A hordalék méternyi vastagon borította a főutcát. Hetekig tartott a védekezés.

A polgármester elmondta, bár kevesebb támogatást kaptak (34 millió forintot), mint amennyit igényeltek (39 millióra adták be igényüket), de ennek is örülnek.

– Egyetlen problémánk, hogy utófinanszírozású a támogatás, azaz nekünk kell az összeget megelőlegezni. Ez nálunk gazdagabb településeknek is gondot okoz.

Csoma Ernő elmondta, az árvízvédelmi terveik már rég készen vannak, csak elő kell venni. Hamarosan indulhat a közbeszerzési eljárás, jelenleg olyan vállalkozót keresnek, aki hajlandó előfinanszírozni a beruházást.

Egyharmadnyi összeg

Füzér 19 millió 611 ezer forintot kapott a vis maior keretből.

– A Bisó-patak elmosta a védművet, az ivóvízrendszert, a mellette lévő út partfalát. Ott volt a szennyvízcsatorna, az is leszakadással fenyegetett – mondta Horváth Jenő polgármester.

Megtudtuk tőle, az igényelt forrás egyharmadát kapták meg, így át kell igazítani a terveiket. A károsodott 200 méteres partfalszakasz egyharmadát tudják most helyrehozni.

– A kritikus területeket tudjuk most teljesen megcsinálni a többi szakaszt tartósan megerősítjük, de ez még nem a végleges állapot lesz – magyarázta. Partfalfelújítást terveznek, és új úgynevezett reno matracot fektetnek le.

ÉM-HM


Vis maior támogatások

Néhány támogatást kapott település (október 21)

  • Abaújvár: 19 millió 478 ezer, út, ár-, belvízvédelem
  • Abaújvár: 2 millió 250 ezer forint
  • Hercegkút: 4 millió 229 ezer forint, pince-, partfal
  • Irota: 3 millió 086 ezer forint, védekezés, híd-, ár-, belvízvédelem
  • Sajóvámos: 23 millió 474 ezer forint, út, híd, földcsuszamlás

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában