Helyi közélet

2013.10.17. 03:46

Galambgondok: a sólyom a megoldás

Miskolc - Nehéz a galamboktól megszabadulni, de nem lehetetlen.

Miskolc - Nehéz a galamboktól megszabadulni, de nem lehetetlen. Nemrég írtunk arról a belvárosi társasházról, amelyet valósággal megszálltak a galambok. A lakók azt mondták, hogy tehetetlenek, mert azt a riasztó módszert, ami szerintük hatásos lenne, nem tudják megfizetni.

Cikkünk kapcsán jelentkezett egy alsózsolcai férfi, aki elmondta: tud megoldást a problémára. Hullámosított acélhuzalból gyártott rostaszövetből készít padlások ablakaira védőhálót, ezzel megakadályozva, hogy a galambok berepülhessenek a padlástérbe. Ezt a módszert már évek óta alkalmazzák például templomok védelmére is.

Elég-e ez a módszer, vagy van-e olyan, ami megnyugtatóan kezelné a városban élő galambok túlzott elszaporodását, kérdeztük Somoskői Pétertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának titkárhelyettesétől. Tőle megtudtuk, hogy a padlástér elzárása a madarak elől arra jó, hogy legalább ott nem tudnak fészkelni. A galamboknak azonban elég egy-egy 10-15 centiméteres párkány vagy kiszögellés a házon, máris fészket építenek. Ráadásul februártól novemberig folyamatosan költenek, 2-3 tojást raknak egyszerre. Ezért hatásos lehet, ha a párkányokat és a kiszögelléseket tüskékkel borítjuk, ami megakadályozza a galambok leszállását. A szakember szerint az lenne a legfontosabb, hogy a galambokat senki ne etesse, és hogy a kukák jól zárhatóak legyenek. Ha ugyanis kevés a táplálék, kevesebb a szaporulat is. Felhívta a figyelmet: méreggel senki ne próbálkozzon, hiszen attól más, védett madarak is elpusztulhatnak. Viszont hatásos lehet a galambok befogása, majd elszállítása mezőgazdasági területekre, ahol természetes ellenségük, a sólyom megtizedeli őket.

A „galambos ház” kezelője a MIK Zrt., ahol Fidrus Bertalan házkezelőség-vezetőtől megtudtuk: cikkünk nyomán tájékozódtak a házban, és felvették a kapcsolatot azokkal a vállalkozókkal, akik megoldást ajánlanak a problémára. Hozzátette: a galambok valószínűleg azért szállták meg a házat, mert valaki rendszeresen eteti őket.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában