Helyi közélet

2013.10.19. 00:17

Egy heroikus nap öt állomása

Miskolc - Öt nagy méretű tabló állít emléket 1956. forradalmának Miskolc öt frekventált pontján, azokon a helyeken, ahol 57 évvel ezelőtt a város történelmének legnagyobb demonstrációja zajlott, s amelyen 45-50 ezer ember éltette és ünnepelte a forradalmat, a fotók negatívjait a szerzők a megtorlástól félve a rendszerváltozásig rejtegették - mondta Pfliegler Péter Miskolc alpolgármester sajtótájékoztatón, pénteken.

Miskolc - Öt nagy méretű tabló állít emléket 1956. forradalmának Miskolc öt frekventált pontján, azokon a helyeken, ahol 57 évvel ezelőtt a város történelmének legnagyobb demonstrációja zajlott, s amelyen 45-50 ezer ember éltette és ünnepelte a forradalmat, a fotók negatívjait a szerzők a megtorlástól félve a rendszerváltozásig rejtegették - mondta Pfliegler Péter Miskolc alpolgármester sajtótájékoztatón, pénteken.Két, akkor fiatal, Mikó János és Kerékgyártó László fotografálta az 1956. október 25-i miskolci megmozdulást, az öt nagyméretű tablóból álló, széles összefogással megvalósuló rendhagyó kiállítás címe: egy heroikus nap öt stációban. Az alpolgármester elmondta: a miskolciak ezen az október 25-i napon legalább akkora tettet hajtottak végre, mint a budapesti egyetemisták és a budapesti munkásság, a tömeg megmutatta erejét.

A fekete-fehér nagyméretű fotókon az látható, hogy fiatalok és idősek, kezükben zászlókkal, boldogan vonulnak a város különböző utcáin. A mostani városlakó ezeken a helyeken - az antikváriumnál, a Villanyrendőrnél, a Földes Gimnázium épületének két oldalán, valamint a Petőfi tér közelében - tekintheti meg a tablókat az ünnep előestéjétől. Mint az alpolgármester megjegyezte: az külön érdekesség lenne, ha valaki magára, szüleire, ismerőseire ismerne az 1956-os fotókon, és felidézné azt a "csodálatos forradalmat".

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában