Helyi közélet

2013.10.08. 17:16

Eddig már százezer

Sárospatak - A vámosújfalui Búzavirág Alapítvány jótékonysági focitornája az önálló életvitelért.

Sárospatak - A vámosújfalui Búzavirág Alapítvány jótékonysági focitornája az önálló életvitelért.„A kapusunk még soha nem focizott, de másfél hét alatt sokat fejlődött” – mondják a búzavirágosok bemelegítés közben. Komolyan veszik a tornát, rengeteget gyakoroltak, a bemelegítést is nagyon komolyan veszik. Életük nagy lehetősége ez, hatcsapatos tornán bizonyíthatják, a fogyatékkal élők is megállják a helyüket az „épekkel” szemben. Saját társaikért gyűjtenek.

– A Búzavirág Alapítvány 2000 óta foglalkozik látássérült felnőttek rehabilitációjával – mondja Németh Márta, a vámosújfalui székhelyű alapítvány vezetője. – Eredeti célcsoportunk és feladatunk az állami gondozásban felnőtt, veleszületett vagy gyermekkorban látássérültté vált fiatalok önálló életre való felkészítése. A célcsoportot olyan látássérült fiatalok jelentik, akiknek egészségi, pszichés, mentális, szociális állapota a rehabilitáció több területén együttesen zajló átfogó segítséget igényel. Az ellátást igénylő fiatalok számára ma Magyarországon ez az első olyan intézmény, ahol látássérültek valós élethelyzetben, mégis védett körülmények között tanulhatják meg az önálló felnőtt életvitel elemeit, vakvezető kutyát tarthatnak és gyermeket vállalhatnak.

12 férőhelyen biztosítanak lakóotthoni ellátást állami gondozásban felnőtt látássérültek részére, 24 férőhelyen nappali ellátást biztosítanak a sárospataki kistérségben élő fogyatékosok számára. Most azokért rendezték az ökumenikus jótékonysági focigálát, akik szeretnének az alapítványtól kiköltözve Vámosújfaluban önálló életet kezdeni. A bevételből nekik vesznek bútorokat, edényeket, evőeszközöket.

„Győzni fogunk!”

Az elszántság hatalmas. Betti a bemutatkozás végén nem kis szónoki vénáról tanúságot téve kijelenti: „Győzni fogunk!” Hatalmas tapsot kap.

Számomra megtisztelő, hogy megkértek, álljak be a csapatba – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere, aki ritkán hagy ki alkalmat, ha focizni hívják. Most is a válogatott melegítőfelsőjében melegít a búzavirágosok között. Még akkor kapta, amikor az öregfiúk válogatott járt Patakon. – A szünetben a srácok engem is megrohantak autogramért – meséli nevetve –, ez a felkérés azonban felér ezzel. Megható nézni ezeknek a fiatal embereknek az akarását, elszántságát.

Az esélyegyenlőség jegyében az ellenfelek fóliával betekert szemüvegben lépnek pályára. Kipróbálom a szemüveget, csak homályos formákat lehet benne látni. „Ugye mennyire kiszolgáltatottnak érzi magát az ember ilyenkor?” – teszi fel a kérdést Márta. Az egyik teológus meséli a meccs után, fogalma sem volt róla mikor merre rúgja a labdát. „Az egyik lövésem után az oldalvonal mellől szóltak, gólt rúgtam. Fura volt” – mondja.

A tornát természetesen a Búzavirág Alapítvány nyerte, az akarat ezúttal diadallal párosult.

– Százezer forint gyűlt össze a helyszínen, de többen elkérték a bankszámlaszámunkat – mondja Németh Márta, aki egyértelmű sikerként könyveli el a tornát a vecsernyénél, ahol az „ádáz” ellenfelek együtt énekelnek.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában