Helyi közélet

2013.10.02. 14:27

Az "uraji halhatatlanok"

Ózd-Uraj - Néhány évvel ezelőtt az uraji lakosok elhatározták, hogy egy Emlékfalat hoznak létre mindazon urajiak emlékére, akik életük folyamán sokat tevékenykedtek falujukért és annak közösségéért. A minap 2013. szeptember 28-án szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között a második Emléktábla is felkerült méltó helyére, amely Csák Dezsőnek állít örök emléket.

Ózd-Uraj - Néhány évvel ezelőtt az uraji lakosok elhatározták, hogy egy Emlékfalat hoznak létre mindazon urajiak emlékére, akik életük folyamán sokat tevékenykedtek falujukért és annak közösségéért. A minap 2013. szeptember 28-án szombaton délelőtt ünnepélyes keretek között a második Emléktábla is felkerült méltó helyére, amely Csák Dezsőnek állít örök emléket.Tartó Lajos a település önkormányzati képviselője, a rendezvény megszervezője elmondta, hogy Csák Lajos egykori uraji lakos javasolta azt, hogy Csák Dezső neve is legyen megörökítve.

Ki is volt Csák Dezső, sokak Dezső bácsija ?

Száz évvel ezelőtt 1913. szeptember 8-án született és 1995-ben hunyt el. Igazi mozgatórugója volt az uraji közéletnek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 40 évig volt az Uraji Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka. Vezetésével az uraji tűzoltók odaadó és eredményes munkát végeztek, s kivívták mind a helyi lakosok, mind a szakma elismerését az élet minden területén. Különösen nagy gondot fordítottak a nem kívánt tűzesetek megelőzésére. A versenyeken való részvételben is élen jártak. A járási versenyeken is rendszeresen jól szerepeltek, több első helyezés mellett, szinte mindig dobogós helyet szereztek. Jellemző volt, hogy ezeken a versenyeken Uraj mindig két csapattal indult, ugyanis a felnőttek mellett az ifjak is képviseltették magukat.

A faluban voltak kijelölt, bővizű közkutak, melyek karbantartása, tisztántartása is az ő feladatuk volt, de nem fogott ki rajtuk más természetű munkafeladat sem. Az igazi kikapcsolódás számukra a bel- és külföldi kirándulások jelentették. Mentek is rendszeresen vidáman, jókedvűen.

Az uraji tűzoltók egykori tevékenysége és Csák Dezső parancsnok munkája méltán megérdemli, hogy az utókor tisztelettel gondoljon rájuk.

-Kerékgyártó Mihály-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában