Helyi közélet

2013.10.25. 19:06

Aranyérmet nyert a két Raisz találmánya

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aranyérmes magyar kémiai találmány egyik feltalálója miskolci kémikus.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aranyérmes magyar kémiai találmány egyik feltalálója miskolci kémikus.A Feltalálók Világszervezetének októberben tartott nemzetközi találmányi bemutatóján az egyik aranyérmet Raisz Iván kémikus, a Miskolci Egyetem nyugalmazott docense és unokaöccse, Raisz Dávid villamosmérnök a Műegyetem docense kapta.

A találmányunk a hulladékkezelés két központi kérdését is összekapcsolja, magyarázta Raisz Iván. Az egyik a szén-dioxid, mint környezeti ártalom csökkentése. (Ennek érdekében a fejlett országok a szén-dioxidot cseppfolyós állapotban a föld vagy a tengerek alá nyomják. Magyarországon legfeljebb a földgázlelőhelyeken a kinyert gáz helyét tölthetnék fel vele.) A másik a szél- és napenergia tárolása, amelynek befogadására nálunk szintén igen korlátozott a lehetőség. A növeléséhez vissza kellene fogni a hőerőműveket, majd ismét felfűteni, ami 4-6 órát vesz igénybe. Márpedig Magyarországon 20-szor annyi szélenergiát tudnánk termelni, mint amit be tud fogadni a villamos energia rendszer.

Az aranyérmes találmány lényege, hogy a fölösleges villanyáramból elektrolízis révén hidrogént állítanak elő és azonnal reagáltatják a szén-dioxiddal, amelyet a hőerőművek nagy mennyiségben bocsátanak ki. Így keletkezik metilalkohol, azaz metanol. A gázturbinába vezetett metilalkohol közvetlenül termeli a villamos áramot. A folyamat során keletkezett szén-dioxidot felfogják és visszavezetik a folyamatba. (A hidrogén tüzelőanyag cellában az energia 60-70 százaléka elvész, a Raisz-féle találmánnyal ez a felére csökkenthető.) A találmány iránt máris többen érdeklődnek, Németországból is.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában