Helyi közélet

2013.10.11. 11:15

Amikor a falnak is szíve van...

Miskolc - „Mannheim Viktória és segítő önkénteseinek köszönhetően szépült meg óvodánk. Az Ecsetre fel Viktóriával! önkéntes kampány jóvoltából meseszobánk falát Micimackó és barátai népesítik be, a folyosón átsétálva pedig egy tavaszi rét pillangói és virágai csalnak mosolyt a gyerekek, szüleik és az óvoda dolgozói arcára” – kaptuk a levelet a Belvárosi Óvodából. Így értesültünk arról, hogy létezik ez a program és így lettünk kíváncsiak Mannheim Viktóriára.

Miskolc - „Mannheim Viktória és segítő önkénteseinek köszönhetően szépült meg óvodánk. Az Ecsetre fel Viktóriával! önkéntes kampány jóvoltából meseszobánk falát Micimackó és barátai népesítik be, a folyosón átsétálva pedig egy tavaszi rét pillangói és virágai csalnak mosolyt a gyerekek, szüleik és az óvoda dolgozói arcára” – kaptuk a levelet a Belvárosi Óvodából. Így értesültünk arról, hogy létezik ez a program és így lettünk kíváncsiak Mannheim Viktóriára.„Harmadik éve járok hétvégenként festeni a miskolci Velkey László Gyermek Egészségügyi Központ fekvő osztályainak falait, a Rotary Club Miskolc képviseletében” – kezdte mesélni a kampány történetét Mannheim Viktória. „Felmérve a helyzetet, rájöttem arra, hogy egy idő után elfogynak a kórházi falak. Ezért tavaly márciusban született meg a döntés, hogy elindítok egy önkéntes kampányt, ami a miskolci óvodák és bölcsődék falainak kifestésére irányul. A költségeket én állom. Ez az én ajándékom a gyermekek számára” – mondta.

Az „Ecsetre fel Viktóriával!” kampány elsődleges célja a miskolci óvodák és bölcsődék színesítése. Néhány hete azonban országosan is elkezdett terjeszkedni a kampány: a fővárosi és vidéki gyermekkórházak és gyermekorvosi-védőnői rendelők falai is szépülni kezdtek.

Viktória jelenleg a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docense. Párja agrármérnök, két kisgyermekük van, akik 5 és 10 évesek. „Nagyobbik kisfiam már többször járt velem bent a miskolci GYEK-ben, ahol játszik és beszélget a beteg gyermekekkel, kisebbik kisfiam pedig már 5 évesen gyönyörűen fest, és néha elkísér az óvodai festésekre is. Nagyon büszke vagyok rájuk” – hangsúlyozta. Hozzátette: „A Rotary Club Miskolc első női elnökeként és a Mosolygó Kórház Alapítvány koordinátoraként és önkénteseként mind a szakmai, mind magánéletemben arra törekszem, hogy ebben a felfordult világban terjedjen az egymás közötti megértés, az önzetlen cselekedet és a jó szándék. Ma már ez nagyon sok helyen csodának számít. De én mindig is hittem és hiszek a csodákban, az emberek jó szándékában” – fogalmazott.

Mit festenek? „Általában mindig van elképzelésük az intézményeknek, de találkoztam már különleges kéréssel is, próbálok mindent eredményesen megteremteni. A mesekönyvből képzeletben felnagyítom a falra az egyes mesefigurákat, vagy teljes mesetörténeteket. Azt hiszem,, ez jó mérnöki térlátást igényel. Mikor a rajzokat elkészítem, az önkéntesek segítenek az alapozó festésben. Nem kell grafikus és egyéb végzettséggel rendelkezniük. Legyenek lelkiismeretesek és kitartóak, cselekedetük szívből jöjjön” – vélekedett.

Az óvodás gyermekek sokszor megdorgálják őket, hogy kikapnak az óvó néniktől, ha összefestik a falat. „Délután azonban, amikor felkelnek az ebéd utáni alvásból, már tágra nyílt szemekkel nézik a félig elkészült falat. A legszebb pillanat, amikor több hét után elkészül egy óvoda és a gyermekek verset mondanak, énekelnek vagy rajzolnak számomra. Azt hiszem ettől meghatóbb pillanat nincs” – mesélte. Majd egy levélből idézett, amelyet megkönnyezett: „Kedves Viktória! Kisfiammal éppen a GYEK-ben voltam az akut osztályon, amikor azt a csodálatos Micimackót pingáltátok a kórtermével szemben a falra. Éppen születésnapom volt és nagyon el voltam keseredve, hogy a kórház falai között kell "ünnepelnem". Egy kicsit olyan érzés volt, mintha nekünk festettétek volna.... KÖSZÖNJÜK, jó kedvre derítettetek minket..."

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában