Helyi közélet

2013.09.05. 09:53

Ülünk a szénen, a kincsünkön

Borsod-Abaúj-Zemplén - A mélyművelésű szénbányászat újraindítását fontolgatja Borsodban a szaktárca és a megyei önkormányzat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A mélyművelésű szénbányászat újraindítását fontolgatja Borsodban a szaktárca és a megyei önkormányzat.„Olyan kincs a szén, ami alattunk, a földben van, hogy vétek azt kihasználatlanul benne hagyni. Közben mit csinálunk? Csak ülünk rajta a kincsen és nem veszünk tudomást a gazdagságunkról...” Ezt egy idős bányász mondta nemrégiben. És mondása igazságtartalmát megerősíti, hogy – bár fura a mérce – mintegy 200 esztendőre teszik a kibányászható és hasznosítható szén „mennyiségét” Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A borsodi szénmedencében évtizedekkel ezelőtt még tucatnyi mélyművelésű bánya működött, közülük az utolsót – a lyukóit – úgy egy évtizede zárták be, azóta a sokmillió tonnányi szén „háborítatlanul” nyugszik a föld alatt... Csak összehasonlításul, a hatvanas években még mint - egy 30 millió tonnányi szenet hoztak a felszínre ezen a vidéken.

Nem csak energia

A szakemberek és a politikai döntéshozók egyre többször és egyre nagyobb intenzitással tartják napirenden a szénbányászat újraindítását a megyében. A kormányzati szándékot erősíti meg, hogy az idei bányásznap országos ünnepségén Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a hazai (így a megyénkbeli) szén hasznosítása mellett tört lándzsát. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy „a magyar földben lévő szénvagyon szerepét nem lehet kizárólag a szén villamosenergia-termelésben betöltött szerepén keresztül megítélni, a beruházási mélypont kivédésére és a környezetvédelmi kötelezettségek betartása érdekében komolyan számolni kell a tisztaszén-technológiával történő hasznosítással, elsősorban a vegyiparban...

Mint megtudtuk, a szaktárca vizsgálja a korábban beszüntetett bányászati tevékenységek folytatásának, illetve új területeken való megindításának lehetőségét. A miniszter elmondta azt is, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak vezető japán vállalatokkal a leghatékonyabb tisztaszén-technológia bevezetésére, hogy az induláshoz szükséges borsodi kísérleti üzem felépülhessen. Erről nyáron már Miskolcon is szó volt a japán fél és a magyar szaktárca illetékese jelenlétében.

Jöhet a vegyipar is

Helyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vállalta fel a szénbányászat újjáélesztésének koordinálását. Ríz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke is több fórumon hangsúlyozta, hogy a szén stratégiai jelentőséggel bír, kitermelése csökkentené az ország importfüggőségét, a bányák újranyitása pedig munkahelyeket teremtene. A már említett úgynevezett tiszta szén technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi a szén és a lignit környezetbarát felhasználását.

A borsodi szénvagyon hasznosításáról télen Kínában is reményekkel kecsegtetve tárgyalt egy megyénkbeli küldöttség.

ÉM-SZB

Kellenének az erőművek

A szénvagyon hasznosítása azonban mégiscsak az energetikában képzelhető el több szempontból is igazán hatékonyan. Egy széntüzelésű erőmű nagy mennyiségben használ ilyen tüzelőanyagot és – a mennyiségen keresztül is – nagyobb arányban járul hozzá új munkahelyek teremtéséhez és a meglévők megőrzéséhez. Megyénkben két szenes erőmű is működött a legutóbbi évekig, ám mind a berenteit, mind a tiszapalkonyait leállították, a működtető cég felszámolás alatt áll és eddig érdemi – újraindítást sejtetővevő nem akadt a komplexumokra. A két erőmű korszerűsítéssel újra működhetne.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában