Helyi közélet

2013.09.03. 18:53

Szakértői telefon - Megváltozott a gyerekem!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az óvodába, iskolába járás nagy változást jelent a gyermek életében: jót, de akár rosszakat is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az óvodába, iskolába járás nagy változást jelent a gyermek életében: jót, de akár rosszakat is.A gyermek életében az állandóságnak nagy szerepe van. Környezetének minden apró változása megérinti, köztük az óvoda-, iskolakezdés is. Ezen hatások sokszor kibillentik a lelki egyensúlyából, főleg, ha egyszerre több dolog is átalakul körülötte (mondjuk az említettekkel párhuzamosan kistestvére születik, új helyre költöznek, vagy válnak a szülei). Ilyenkor előfordulhat, hogy hangulata, viselkedése, esetleg egészségi állapota a megszokotthoz képest megváltozik.

Figyeljünk rá!

Gyermekeiket a szülők ismerik legjobban, így ők észlelik leghamarabb ezeket a változásokat. Ilyen tünetek lehetnek például a tartós lehangoltság, szomorúság, a gyakori sírdogálás, a félelmek, a szorongás, az alvászavar, az éjszakai felriadás, a magatartási problémák, agresszió, netán az éjszakai vagy nappali bepisilés (a korábban már szobatiszta gyermeknél), de a gyakori hasfájás, fejfájás, légúti panaszok is. Szemán Edit klinikai szakpszichológus gyakorlatában az sem ritkán fordul elő, hogy a gyerek, akit felkészítettek a szülei a változásra, s alig várta, hogy óvodás, iskolás legyen, az első napok-hetek után nem akar óvodába, iskolába menni reggelente.

Megelőzhetők-e, s ha igen, mivel az efféle tünetek? S mit tegyünk, ha már jelentkeztek? Éljen a lehetőséggel, kérdezze szakértőnket!

Olvasóink személyesen tehetik fel kérdéseiket Szemán Editnek, a B.-A.-Z. Megyei Kórház klinikai gyermekpszichológusának pénteken délelőtt 10 és 11 óra között a 46/501-261-es számon. Kérdéseiket ez időpont előtt a [email protected] címre e-mailben is elküldhetik. A tárgymezőben tüntessék fel: „Évkezdet”!

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában