Helyi közélet

2013.09.06. 11:02

Sárga zsákok helyett két kis kuka

Miskolc - Diósgyőrben újra van zsákos hulladékgyűjtés. A városvezetés kérte erre a szolgáltatót.

Miskolc - Diósgyőrben újra van zsákos hulladékgyűjtés. A városvezetés kérte erre a szolgáltatót.

Két hete azt panaszolták lapunknak Diósgyőrben élő olvasóink, hogy az AVE Miskolc Kft. meg kívánja szüntetni a városrészben a zsákos szelektív hulladékgyűjtést, erről szórólapot is kaptak. Azóta azonban változás történt az ügyben, az elmúlt héten mégis újra megérkeztek a családi házakba a sárga zsákok, melybe az emberek a műanyag, papír- vagy fémhulladékot gyűjthetik. Kiss Pétertől, a hulladékgazdálkodási cég igazgatójától kérdeztük, minek köszönhető a változás.

Mint kifejtette, a zsákos, szelektív hulladékgyűjtést kísérleti jelleggel vezették be, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Miskolcon ugyanis mindössze 0,5 százalékkal növekedett meg az újrahasznosítható hulladék mennyisége az új rendszer bevezetése óta, ami azzal magyarázható, hogy tulajdonképpen a zsákba is azok gyűjtöttek válogatva, akik annak idején a szelektív szigetekre szállították a még hasznosítható szemetet.

A városvezetés kérte

A zsákos gyűjtést tehát költségcsökkentő intézkedés volt. Erre Kiss Péter szerint azért is nagy szükség volt, mert Miskolcon Július 1-jétől 26 százalékkal csökkentek a lakossági szemétszállítási díjak. A városvezetés azonban azzal a kéréssel fordult a szolgáltatóhoz, hogy folytatódjon Diósgyőrben a zsákos gyűjtés, aminek az AVE Kft. eleget tett.

Jövőre azonban valóban megszűnik Miskolcon és környékén a sárga zsák, sőt a nagy méretű kék kuka is. Ezeket lecserélik két kisebb méretű edényre, melyek különböző színűek lesznek. Az egyikbe a háztartási hulladékot, a másikba pedig az újrahasznosítható hulladékot gyűjthetjük majd.

Pályázat segíti

Mindez annak az uniós (KEOP) pályázatnak köszönhető, melyet Miskolc és a szolgáltató konzorcium közösen nyert el. Feltétele pedig, hogy jelentősen növekedjen a szelektív hulladék mennyisége. Erre van is remény, hangsúlyozta Kiss Péter, hiszen Kistokajban a kétkukás rendszert már bevezették kísérleti jelleggel, és az meghozta a várt eredményt.

- ÉM-HE -

http://nnp-admin.inform.hu/wp-admin/post.php?post=2354053&action=edit&message=10

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában