Helyi közélet

2013.09.05. 10:10

Nézőpont: Hiszek a hittanban

<em>Hittan vagy erkölcstan? Nem nagy dilemma, hiszen egyik sem árt a gyereknek. Ha szakképzett, felkészült pedagógus, elhivatott pap, lelkész oktatja, és a megfelelő körülmények is adottak ezen tanagyagok elsajátításához, biztos vagyok benne, csak előre viszi a gyerekek fejlődését, pozitív irányba változtatja személyiségüket.</em> <strong>Szántó Rita jegyzete</strong>.

Hittan vagy erkölcstan? Nem nagy dilemma, hiszen egyik sem árt a gyereknek. Ha szakképzett, felkészült pedagógus, elhivatott pap, lelkész oktatja, és a megfelelő körülmények is adottak ezen tanagyagok elsajátításához, biztos vagyok benne, csak előre viszi a gyerekek fejlődését, pozitív irányba változtatja személyiségüket. Szántó Rita jegyzete.A mai fiatalokra – de nem szerettem 20 évvel ezelőtt ezt a megfogalmazást, most sem vagyok a rabja – rá is fér egy kis erkölcsi útmutatás, vagy éppen néhány tan a hitből. Nem árt, ha megtanulják a család, a barátság, a közösség fogalmát. És nem árt, ha például káros ideológiák helyett a hit ragadja magával őket.

De nemcsak a mai fiataloknál hiányoznak ezek az ismeretek. Sokan újra beülhetnénk a padba, hogy megtanuljuk, mi az erkölcs és bővítsük az ismereteinket a hitről és a vallásokról. Vallástól függetlenül. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű tudás nagyban segítené egy - más megértését, elfogadását és segítené az évezredek alatt felépített – különböző ideológiákkal bebetonozott – falak lerombolását. És azt is, hogy kezeinket inkább kinyújtsuk, hogy segíthessünk, ne lendítsük, hogy pofozzunk.

A hittan és erkölcstan tehát jó, hasznos, fontos, kell. Segíthet rajtunk, de lehet, rajtunk már csak ez segíthet. Feltéve, ha nem arra használják, hogy a már felhúzott falak tovább nőjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában