Helyi közélet

2013.09.03. 14:30

Lillafüredi függőkert: Zene, költészet, szobrok...

Miskolc-Lillafüred - Még két hét és elkészül a lillafüredi függőkert.

Miskolc-Lillafüred - Még két hét és elkészül a lillafüredi függőkert.A kivitelezők – a FK-Raszter és a Lyra Florae – már a finisében tartanak a lillafüredi függőkert teljes felújítása és átalakításának. A hétfői bejáráson azt tapasztalhattuk, hogy a teraszok már-már teljes pompájukban tündökölnek. A Lyra Florae képviseletében Madácsi Gábor számolt be arról, hogy a múlt év végén kezdődött munkák során megerősítették a függőkert támfalait, a teraszokat új funkciókkal töltötték meg, két újat is létrehoztak. A függőkert a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése" nevű projekt keretein belül újul meg. A két és fél milliárdos projekten belül a lillafüredi látványosság rehabilitációja 265 millió forintból történik meg.

A kivitelezésnél fontos szempont volt, hogy minden olyan módon készüljön, amely illeszkedik a környezetbe, így a támfalak megerősítésénél a vízesés környékén látható mésztufa képződményekhez hasonlatos látványt alakítottak ki. A rézsűket és a teraszokat természetes növénytakaróval ültették be (mint megtudtuk, több mint 15 ezer darab évelő kap helyet a teraszokon). Mintegy 1200 darab törpe örökzöldet ültettek ki, amelyek igen látványosak a szoborterasz labirintusának kialakításánál.

Emlék a polihisztornak

Madácsi Gábortól megtudtuk, hogy a szobrászat teraszán kap helyet Varga Éva szobrászművész alkotása, egy egész alakos Herman Ottó-szobor. Úgy helyezik el, mintha a mésztufa sziklákon ülne. Ezzel akarnak emléket állítani a polihisztornak, aki sokat barangolt e tájon még a függőkert elkészülte előtt. Az ifjúság teraszán Bencze Gábor szobrászművész kőalkotásait helyezik el, Szelekovszky Magdolna pedig kerámiából készít alkotásokat.

ÉM-SZB

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában