Helyi közélet

2013.09.29. 19:03

Kalandozás Meseautóval

Miskolc-Lillafüred - Megújultak és azonnal élettel teltek meg a lillafüredi függőkert teraszai.

Miskolc-Lillafüred - Megújultak és azonnal élettel teltek meg a lillafüredi függőkert teraszai."Elnézést uram, nem látta véletlenül Szűcs János vezérigazgató urat? Feltétlenül beszélnünk kell vele!", szólították meg a nézelődőket - így munkatársunkat is - a Meseautó című 1934-es filmből odacsöppent, s a korszakot idéző ruhákba öltözött kisasszonyok - Kovács Vera, Sárika és Annácska - szombaton a lillafüredi függőkertben. A valódi, az alapsztori szerint magát sofőrnek kiadó bankárt mi sem találtuk, de a játékot nem szerettük volna elrontani, így fotóriporter kollégánkat mutattuk be Szűcs Jánosként, aki épp inkognitót cserélt. A hölgyek elmondták, hogy baj van a bankban, amiért okvetlen számítanak hétfőn a vezérigazgató megjelenésére - majd tovább sétáltak, hogy másokat is párbeszédre bírjanak.

Szép, de aggódnak érte

Kovács Vera és barátnői üde színfoltot jelentettek, de rajtuk kívül bőven akadt még látni-, hallgatni- és tennivaló a 265 millió forintos komplex ökoturisztikai fejlesztés részeként felújított lillafüredi függőkertben. A Gömörország Kulturális Egyesület József Attila, Weöres Sándor, Szabó Lőrinc és miskolci költők verseiből olvasott fel a költészet teraszán, a találkozások teraszán pedig Buri Jenő és Szirmai Zoltán muzsikált, s a zenére időnként századeleji ruhát viselő párok perdültek táncra.

Bárhová nézett az ember, mindenhol barátságosan beszélgető, gondfeledten sétáló, nézelődő embereket látott. A gyerekek birtokba vették a játszóteret, játszóházakban múlatták az időt, a felnőttek sétáltak, és egy padon - egymásba feledkezve - csókolózni kezdett egy fiú és egy lány.

A hivatalos program délután négy órakor az ünnepélyes megnyitóval kezdődött, amikor Sebestyén László országgyűlési képviselő, Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Kovács László, területi önkormányzati képviselője átadta a nagyközönségnek a függőkertet. Kriza Ákos elmondta: a 2,4 millió forint összértékű projekt - amelyben a függőkertek mellett a diósgyőri vár és környezete is megújul - tervezése sokkal korábbra nyúlik vissza, megvalósítása ciklusokon átívelő munka volt, amivel nem csupán Miskolc, de az egész észak-magyarországi régió is gazdagodott.

- Bejártam a teraszokat, nagyon szépen felújították valamennyit, jó munkát végeztek a kivitelezők - mondta Rásonyi István. - De kicsit aggódom érte, hogy a "csavargók" tönkre fogják tenni. Ha lenne nyílt nap a Palotaszállóban, oda is szívesen bemennék körülnézni, mert a felújítás óra még ott sem voltam - tette hozzá. Takács Imréné egy kisebb társasággal együtt járta végig a teraszokat: - Nagyon szép, hangulatos. Ízlésesen meg van csinálva, a teraszokat gyönyörűen megtervezték. De ha lenne szabad egy javaslatot tennem: parkőr kellene, nehogy valaki tönkre tegye - mondta Takács Imréné.

Tóthné Bistei Mária fiával látogatott ki a függőkertbe, aki végigfotózta az egészet. - Nagyon tetszik, nagyon szép lett, biztosan sok látogatót fog vonzani - mondta a hölgy.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában