Helyi közélet

2013.09.24. 15:50

Júniusra ígérték, de még mindig nincs ösztöndíj

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már megint késik az Útravaló ösztöndíj. Pedig a diákok nagyon várják.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Már megint késik az Útravaló ösztöndíj. Pedig a diákok nagyon várják.Bár az Útravaló ösztöndíj a szegény sorsú gyerekek sikeres tanulását szolgálná, de úgy látszik, valami miatt folyamatosan bajok vannak ezzel a támogatással. Az elmúlt tanévben is írtunk arról, hogy a második félévben még az első félévi pénzt sem kapták meg a programban részt vevő diákok és pedagógusok, most pedig az derült ki, hogy az előző tanév második félévi összege a mai napig nem érkezett meg. A mostani csúszás az Út a szakmához elnevezésű program résztvevőit érinti.

Nyári határidő

Kertész Péterné, a Diósgyőr-vasgyári Szakképző Iskola tanára, az ösztöndíj kapcsolattartója lapunknak elmondta: iskolájukban 30 tanulót és közel 10 pedagógus várja hiába az ösztöndíjat. A diákoknak havi 4 ezer, a tanároknak havi 7 ezer forint járna. A tanulók hiába kérdezgetik minden héten, hogy megérkezett-e már a pénz, Kertész Péterné csak nemleges választ tud adni. Pedig hívta már az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, de onnan csak annyi válasz érkezett, hogy még nekik sem utaltak. Ráadásul, ha megérkezik majd a pénz, újabb probléma adódik. Hiszen vannak olyan diákok, akik júniusban végeztek. Őket nem lesz könnyű megtalálni, hiszen már dolgoznak valahol, van, aki külföldön.

Kiderült az is, hogy erre a tanévre rendkívül nehéz volt pályázni az Út az érettségihez ösztöndíjra, mivel annak benyújtási határideje nyárra esett. A 9. évfolyam tehát teljesen kiesett belőle, de nyáron a többi diákot is meglehetősen nehéz volt elérni. Ennek eredménye az lett, hogy a korábbi 60-70 pályázat helyett mindössze 15-20-at tudott csak beadni az iskola.

Júniusra ígérték

Más középiskolákban is probléma az ösztöndíj késése. A Kós Károly Szakközépiskolában 50 diákot és 10 pedagógust érint a probléma. Kocsis István igazgató jelezte: főleg a diákok várják nagyon az ösztöndíjat, aminek egyébként júniusban kellett volna megérkeznie, hiszen közülük sokan nehéz anyagi körülmények között élnek. Viszont a szülők még nem panaszkodtak az igazgatónál a csúszás miatt, pedig az elmaradt, fél évre járó ösztöndíj 20 ezer forintot jelent fejenként.

Az ösztöndíj késéséről érdeklődtünk a szakminisztériumban is, de választ egyelőre nem kaptunk.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában