Helyi közélet

2013.09.22. 12:33

Jobb lesz tévézni, ha átállunk

Miskolc - A szoba- vagy tetőantennával ingyenesen tévézők készüljenek a digitális átállásra!

Miskolc - A szoba- vagy tetőantennával ingyenesen tévézők készüljenek a digitális átállásra!Október 31-én váltja fel végleg a hagyományos, analóg adást a digitális földfelszíni. Azok a nézők, akik jelenleg valamely kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, vagy televíziójukban beépített vevődekóder van, esetleg interneten keresztül nézik a tévét, ők közvetlenül nem érintettek az átállásban. Azon televíziónézőknek viszont, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával fogják az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, nekik fel kell készülniük a technológiai váltásra immár megyénkben is, és digitális vételi eszközöket kell beszerezniük, hangzott el Miskolcon a közelmúltban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság roadshowján.

Jobb minőség

Az átállás után jóval korszerűbb, kiváló kép- és hangminőséget, HD felbontást, gyermekzárat és elektronikus programújságot nyújtó digitális adást foghatunk Magyarországon. A korábbi 3 csatorna helyett immár 7 lesz elérhető, hiszen a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenessé válik. Mindazoknak, akiknek önerőből nem sikerülne a digitális átállást megvalósítania, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segít. Az erre a célra létrehozott szociális alapú támogatási rendszerük révén senki sem marad televízióadás nélkül, hangsúlyozták a szakemberek. A támogatás keretében a hatóság beszerzi, beszereli és kulcsrakészen adja át a jogosultak részére a digitális vételi rendszert.

Az október 31-i technológiai váltás után még 30 napig, november 31-ig igényelhető a támogatás a hatóságtól. Azonban senki ne várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, hiszen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével, figyelmeztettek a szakemberek.

Segítenek

Kriza Ákos, Miskolc polgármester mindehhez hozzátette: az NMHH szakemberei megyénk rászoruló családjait is felkeresték, hogy segítsenek nekik a digitális átállásban. Már több mint egy éve működik együtt az önkormányzat és a hatóság, melynek eredményeként sikerült mindazokat megtalálni, akik segítségre szorulnak.

A megyében összesen 55 ezer 38 állampolgár felelt meg a szociális rászorultsági feltételeknek, közülük 15 ezer 556-an nyújtották be igénylésüket az állami támogatás keretében beszerelt digitális vételi eszközökre. Miskolcon 6 ezer 629 fő szociálisan rászorult él, közülük több mint 900-an kérték az NMHH segítségét.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában