Helyi közélet

2013.09.12. 11:54

Jegyzet: Sex és Miskolc

<em>Sokak szerint Miskolc ostromát egyetlen műintézmény vészelte át zavartalanul. A Sánc utcai nyilvános ház. A piroslámpás épület még 1946-ban is vendégeket fogad, a város éjszakai életének egyik fontos centruma. A német megszállók és a Vörös Hadsereg felderítői se hagyják ki ezt a látványosságot. Minden kritikus időben stratégiai pont ez a jellegzetesen polgári stílusú, soktornyos ház</em>. <strong>Szántó István jegyzete</strong>.

Sokak szerint Miskolc ostromát egyetlen műintézmény vészelte át zavartalanul. A Sánc utcai nyilvános ház. A piroslámpás épület még 1946-ban is vendégeket fogad, a város éjszakai életének egyik fontos centruma. A német megszállók és a Vörös Hadsereg felderítői se hagyják ki ezt a látványosságot. Minden kritikus időben stratégiai pont ez a jellegzetesen polgári stílusú, soktornyos ház. Szántó István jegyzete.Máté Iván, Iván bácsi, külpolitikai újságíró, mentorom, szemtanúként ecsetelte a különleges létesítményt még a kilencvenes évek elején. Nagy hall, zongora zongoristával, aki kotta nélkül játszik, de nem világtalan. Sőt mindenkit név szerint jól ismer, előre köszön, de az utcán még a fejét is elfordítja. Diszkrét tapintatos ember. A madám jól tartja magát akár ringbe is szállhat a lányaival, de ő már csak gazdasági igazgató. Iván bácsi halála előtt, kérésemre minderről egy hosszas írást szerkesztett, ami legnagyobb sajnálatomra sose jelent meg. Eltűnt, elveszett, elbukott a kollégák prüdériáján. Az ominózus épület se áll, utoljára az állatforgalmi vállalat székháza, sokak szerint ott is olyan a katonás rend, mint amilyen a kupikban van.

A világ legősibb szakmai ágazatában, az ötvenes évek államosítása fordított helyzetet teremt. Művelői – a szövetkezeti szektorból – magánzókká vedlenek. A hivatásos, örömszerző hölgyek egy része a rendőrség szárnyai alatt valamilyen fedőfoglalkozás címén szolgálják a népi demokráciát. Az üzletszerű, nemi kéjelgés szinte összeforr a közveszélyes munkakerülés fogalmával. Nagy Pál őrnagy, mindenkinek csak per Pali bácsi, a miskolci rendőrkapitányság tisztje jó szívvel atyáskodik a nyilvántartásba vett, lányok asszonyok felett. Irigyelik is a kollégái, hiszen más dolga se volt, mint szemmel tartani az örömlányokat és a hozzájuk társuló alvilági figurákat. A miskolci vendéglátás öregjei szerint – a Katowicében, az Aranycsillagban, a Pálmában, a Pipacsban, a Pirosban majd a Drink bárban és az összes belvárosi szállodában ott lebzselnek a magányos, keresztbe tett lábú nők, akik vérmes pókként vadásznak a férfi emberre. Az ősi ipar kulturáltan, szerves szimbiózisban létezik a vendéglátósokkal, az engedékeny jó szívű portásokkal, akik idegen pároknál még szigorúan leellenőrzik, hogy házasok- e. Széchenyi út 107, Hámor hotel, a sok közül az egyik legismertebb garni szálló, ahol a kulcsok egy hatalmas fagolyón csüngnek. Hogy még véletlenül se vigye haza szerelmi mámorában a feledékeny vendég. Sok-sok kaland, alkalmi ismeretség a Bajcsy- Zsilinszky úti vagy a Csabai kapui Gruby Dávid nemi beteg gondozóban folytatódik. Nagy Kálmán főorvos bőrgyógyász baráti körben – név nélkül – csodálatos adomákat rögtönöz, azokról a hivatalból elrendelendő nyomozásokról, amelyek néhányszor 10-20 szereplősek. Szifilisznél, kankónál vagy trippernél a betegeknek fel kell tárni a teljes kapcsolatrendszerűket, aminek következményeként a nyomozók házról házra kopogtatnak. Tessenek elképzelni, fejben szimulálni egy ilyen látogatást, ehhez képes még egy ávós csengőfrász is eltörpülhet.

Majd jön a rendszerváltás – a szexuális szabadság, kézen fogva a szabadossággal. Akadozik a tilalmi zónák kijelölése, de a vágyat és az üzletet nem lehet elnyomni. Mindkettő utat vág, tör magának. A felnőtt filmeket nem kell becsempészni a vámon, már mi is gyártjuk. A miskolci taxisok melléküzemágban peepshowt nyitnak a Búza téren és a Déryné utcában. Első nap még tolonganak, a kukucskálók majd lankad az érdeklődés, hiába újítják a látnivalót. Hasztalan importálják a lányokat keletről. Egy lapterjesztő, Dobrossi Dezső kolléga – ma Amerikában dél koreai autókat árul - megnyitja a nagyváros első sex boltocskáját a Tetemváron. Előírásszerűen, eldugott helyen, messze az iskoláktól és az egyházi intézményektől. Hiába az igyekezet nem veszik a műszerszámokat, a korábban Bécsből csempészett szexuális segédeszközöket. Mára talán egy ilyen bolt maradt, egy belvárosi öreg ház hátsó udvarában. Egy hatodik X-en túli hölgy teljes nyíltsággal szakszerűen kínálja a portékáit. Semmi szemérem, tökéletes szakértelem érti a dolgát. Beszéli a vásárlók nyelvét. Tudja, mindenki a barátját, ismerősét szeretné meglepni egy felfújható nővel. Sex és Miskolc, a Fonoda utcán folytatódik. A stricik a Szinva parti bozótosban, a rendőrök meg a lassan guruló kocsiból őrzik a vásári portékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában