Helyi közélet

2013.09.09. 14:15

"Itt is élni kell valamiből"

Ináncs - Arcok a megyéből: Kiss Péter, Ináncs polgármestere

Ináncs - Arcok a megyéből: Kiss Péter, Ináncs polgármestere

A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át augusztus közepén Kiss Péter, Ináncs polgármestere Pintér Sándor Belügyminisztertől, Áder János köztársasági elnök megbízásából. Az indoklás szerint az abaúji település vezetője a közfoglalkoztatási program mintaszerű, értékteremtő megvalósításáért és eredményes településvezetői tevékenységéért érdemelte ki az elismerést.

Nem vízgereblyézés

Mint arról már korábban is írtunk, Ináncson a kezdetek óta értékteremtésre használják a közmunkaprogramot, nem pedig „vízgereblyésére és seprősétáltatásra”, mint ahogy Kiss Péter fogalmazott. A polgármestert mindig is az foglalkoztatta, hogyan lehetne a község elmaradottságát felszámolni, a rendszerváltás után munka nélkül maradt embereknek újra munkát adni. Ezért is pályázott 1992-ben a polgármesteri posztra, és azóta egy négyéves megszakítással ő a település vezetője.

– A ’90-es évek elején nem volt vezetékes vizünk, telefonhálózatunk, sőt még kultúrházunk sem – emlékszik vissza a kezdetekre a polgármester. – De igyekeztünk minden pályázati lehetőséget kiaknázni, és már az első közmunkaprogramokat felhasználtuk arra, hogy kiépüljön a szennyvízhálózat, később a vezetékes gáz. Azt is felismertük azonban, hogy földre is szükségünk van, hogy legalább az önellátásra berendezkedjünk. Úgy gondoltuk, ha nem segítünk magunkon, más nemigen fog. Így visszavásároltuk az önkormányzati földeket, és 1997-ben betelepítettük a gyümölcsösünket, melynek fái mára gazdag termést hoznak. Ugyanilyen fontosnak tartottuk a zöldségtermesztést, több fóliasátrat is felállítottunk, hogy a közétkeztetéshez megtermeljük a szükséges alapanyagokat – sorolta Kiss Péter, hozzátéve: 2011-ben pedig megkezdte a munkát a tésztaüzemük, mely szintén a közétkeztetéshez nyújtott segítséget.

Vállalkozói szférában

Hamarosan a Belügyminisztérium is tudomást szerzett róla, hogy Ináncson nagyszerűen működik a közmunkaprogram. A településen látogatást tett Czomba Sándor, aki akkor még közfoglalkoztatási államtitkár volt, majd amikor a Start Közmunkaprogram előkészítése elkezdődött, összehívta azon települések polgármestereit, ahol már évek óta értékteremtő munkát végeztek a közmunkások. Így vett részt Kiss Péter is a program kidolgozásában. Később aztán a környező települések vezetői sűrűn látogatták Ináncsot, hogy gyakorlati tapasztalatokat és jó megoldásokat gyűjtsenek. Kiss Péter pedig szívesen segített mindenkinek, hiszen mint fogalmazott a hátrányos helyzetű vidékeken is élniük kell az embereknek valamiből. Ma már foglalkoznak állattenyésztéssel, valamint betonelemek és betonlapok gyártásával, melyek már igazi szakmának számítanak. A sikertörténethez az is hozzátartozik, hogy a korábban munkanélküli közmunkások több mint 30 százaléka a vállalkozói szférában talált munkát, hisz a programnak ez is az egyik fontos célja volt.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában