Helyi közélet

2013.09.24. 11:14

"Hídépítés" a Miskolci Egyetemen

Borsod-Abaúj-Zemplén - A közös cél: a beteg-, ellátotti- és gyermeki jogok hatékonyabb érvényre juttatása.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A közös cél: a beteg-, ellátotti- és gyermeki jogok hatékonyabb érvényre juttatása. Az országban elsőként a Miskolci Egyetemen veszi kezdetét új formában jogvédelmi képzés a felsőoktatásban. Ennek elindítását is tartalmazza az együttműködési megállapodás, amelyet dr. Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója, prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, valamint prof. dr. Farkas Ákos, az Állam- és Jogtudományi Kar mb. dékánja írt alá a Miskolci Egyetemen hétfőn.

Már idén

Az egyetem oktatási programjában már e tanévtől az intézmény 30 hallgatója veheti fel „A gyermekek, a betegek és az ellátottak jogvédelmének elméleti és gyakorlati kérdései” tárgyat. A képzés a hatékonyabb jogvédői munka gyakorlásához kíván átfogó ismeretet adni a jogvédelem alapkérdéseiről, a jogsértések főbb típusairól, az azokkal szembeni fellépés lehetőségeiről, a jogvédelem hazai és nemzetközi szabályozásáról.

Az együttműködési megállapodás ezen túl is hidat képez az elmélet és a gyakorlat között. A két intézmény a képzések mellett szakmai konferenciák és egyéb rendezvények megszervezésével is segíteni kívánja a szélesebb körű tájékoztatást a jogvédelem területen.

Emberközpontúbb...

Kérdésünkre az OBDK főigazgatója elmondta: a 2012. novemberében felállt intézmény független szervezet, amely igyekszik maximálisan érvényesíteni a betegjogokat, a mainál emberközpontúbb egészségügy és jogvédelem kialakulását. Az új rendszerben kevesebb jogvédőt alkalmaznak, de hatékonyabban, valamennyien kormánytisztviselők, s komoly szakmai minimumfeltételeknek tesznek eleget. A régi, kistérségi szervezetek helyett regionális koordinátori hálózatot építettek ki, az Észak-magyarországi Regionális Iroda központja: Miskolc lett. Panaszbejelentéseket személyesen, zöldszámon és írásban is fogadják. (Részletek a www.obdk.hu oldalon, ahol még nem találtuk az új, e hónap elejétől érvényes regionális irodai címet: Miskolc, Mindszent tér 3.)

ÉM-SZK


Jogvédelmi esetek...

Mi a teendő, ha eltűnt a beteg műfogsora? „Amikor édesapja kérte, hogy tegye be a fogsorát – észrevette, hogy eltűnt a műfogsor, melyet az ágy mellett lévő éjjeli szekrényen, műanyag pohárban letakarva tárolt.Az éppen műszakját teljesítő nővérektől kért segítséget, illetve információt, de azon kívül, hogy mindannyian emlékeztek rá: korábban a szekrényen volt, semmi információ nem derült ki a fogsor hollétéről.”...

Idős házaspár férfi tagja súlyos betegséggel kórházba került, felépülése hosszú gondozást kívánt, melyet felesége nem tudott ellátni, mert maga is rossz állapotba került... Az idősek otthonában élő néninek párja halálát követően a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság özvegyi nyugdíjat állapított meg férje után, majd visszavonta azt, arra hivatkozva, hogy az intézménytől kapott adatok alapján különélőnek tekinti a nénit, mert az otthonban nem látogatta rendszeresen a férje...

Pszichiátriai intézményekben gyakori panasz a gondnokoltak részéről a számukra megállapított zsebpénz mennyisége. Többnyire kiderül: azért kevés a zsebpénz, mert alacsony az ellátott jövedelme. Ám vannak kivételes esetek...

Az esetekről és megoldásaikról bővebben: www.obdk.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában