Helyi közélet

2013.09.13. 15:04

Hetven gyertya az iskolatortán

Abaújszántó - Ünnepel a 70 éves mezőgazdasági szakképző, de közben sok problémát is meg kell oldaniuk.

Abaújszántó - Ünnepel a 70 éves mezőgazdasági szakképző, de közben sok problémát is meg kell oldaniuk.Fennállásának 70. évfordulóját ünnepli ebben a tanévben az Abaújszántói Mezőgazdasági Szakképző Iskola. Az intézmény születésnapi ajándékot is kapott, mégpedig azt, hogy csakúgy, mint alapításakor, ismét minisztériumi fenntartásba került, azaz a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Természetesen ünnepséget is szerveznek majd a jubileum alkalmából az ősz folyamán, mondta lapunknak Néposzné Gombás Katalin igazgató. Ezen a rendezvényen szeretnék felvenni az iskolalapító, Bárczay János nevét.

Drága az utazás

Akármilyen kerek is az évforduló, azért akadnak gondok, jegyezte meg az igazgató. Az egyik a kollégium ügye. Bár van az iskolának kollégiuma, de az elmúlt két évben az intézmény az encsi Váci Mihály Gimnázium tagintézményeként működött, és így gazdasági okokból az abaújszántói szakképző diákjai az encsi kollégiumban laktak. Ez továbbra is így maradt, csakhogy a 32 tanuló iskolabuszos utaztatását a szántói iskolának kell fizetnie.

De problémák vannak a tanüzem, azaz a Süveges tanya háza táján is, jelezte az igazgató.

– Két évvel ezelőtt ugyanis az akkori fenntartó korlátolt felelősségű társaságba szervezte a tokaji, a putnoki és a sátoraljaújhelyi szakképzők tanüzemeivel együtt. A kezdeményezés nem igazán vált be, és most azon dolgozunk, hogy tanüzemünk újra visszakerülhessen hozzánk. Hisz számunkra rendkívül fontos, hogy a jövőben ismét korszerűen felszerelt gyakorlóhelyen képezzük a leendő gazdákat – sorolta az igazgató.

Konfliktusok

A diákokról szólva pedig elmondta: bár vannak igyekvő, szorgalmas tanulóik is, de az iskolának és a pedagógusoknak egyre nagyobb a felelősségük az oktatás és nevelés terén. Nehézséget okoz, hogy nem egyszer kell konfliktusba keveredniük párbeszédre és együttműködésre képtelen szülőkkel. A jövőben azonban nagy segítség lesz, hogy a hároméves gazdaképzésük kiemelten támogatott szak lett. Ez köszönhetően a diákok akár havi harmincezer forintos ösztöndíjban is részesülhetnek. Emellett a Szántói Gazdász Alapítvány kiemelten támogatja a kiváló munkát végző tanulókat.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában