Helyi közélet

2013.09.10. 14:24

Helsinki Bizottság: javulhatnak a fiatalkorúak fogva tartási körülményei a szirmabesenyői börtönben

Budapest, 2013. szeptember 10., kedd (MTI) - Számos vonatkozásban javulhatnak a fiatalkorúak fogva tartási körülményei a szirmabesenyői börtönben - közölte honlapján a Magyar Helsinki Bizottság kedden.

Budapest, 2013. szeptember 10., kedd (MTI) - Számos vonatkozásban javulhatnak a fiatalkorúak fogva tartási körülményei a szirmabesenyői börtönben - közölte honlapján a Magyar Helsinki Bizottság kedden.

A szervezet közleményében emlékeztetett: börtönmegfigyelőik június első napjaiban keresték fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet szirmabesenyői objektumát, ahol fiatalkorúakat tartanak fogva. Munkatársaik összegző jelentést készítettek, amelyet az országos és a helyi parancsnoknak is megküldtek; ők válaszukban a legtöbb javaslattal egyetértettek.

A Magyar Helsinki Bizottság ismertetése szerint "megszűnik ezentúl az intézetnek az a megalázó gyakorlata, amely minden egyes látogatófogadás, beszélő után arra kötelezte a rabot, hogy meztelenre vetkőzve guggolgasson és köhögjön az őr előtt". Lehetőség nyílik ezentúl a büntetés-félbeszakításra akkor is, ha a fogvatartottnak gyereke születik: az apa parancsnoki engedéllyel meglátogathatja az újszülöttet és a gyermekágyas édesanyát.

Egységessé válnak a telefonálási szabályok, és ezentúl - akár a felnőttek - a fiatalkorúak is heti háromszor telefonálhatnak, nem pedig kétszer, mint eddig.

A szervezet közlése szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) vezetése egyetértett azzal, hogy átalakításra szorul az a mostani gyakorlat, hogy a börtönszemélyzet munkaalkalmasságát ugyanaz az intézeti pszichológus ítéli meg, az őrök, nevelők szupervízióját ugyanaz a személy végzi, akivel napi munkakapcsolatban állnak, sőt ugyanannak a feladata a rabok pszichés gondozása is. Reményüket fejezték ki, hogy lehetőség nyílik majd a fogvatartottak sajátos nevelési igényeinek felmérésére és az állapotuknak megfelelő iskolai képzésre is.

Mint írták, az országos parancsnoktól a jelentés véglegesítése során megtudhatták azt is, kiterjesztik az iskolai ösztöndíjban részesülő fogvatartottak körét a gimnáziumi, szakközépiskolai, szakiskolai oktatásban, szakképzésben vagy továbbképzésben, továbbá a felsőoktatásban részt vevőkre is. Eddig csak az általános iskolai képzésben tanulók kaptak ösztöndíjat - mutatott rá a szervezet.

A Magyar Helsinki Bizottság közleményében példamutatónak nevezte a BVOP konstruktív hozzáállását. "Különösen figyelemreméltó az együttműködés magas minősége éppen abban az időszakban, amikor teljesen átalakítják a büntetés-végrehajtás rendszerét" - írta közleményében a szervezet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában