Helyi közélet

2013.09.25. 20:21

"Házhoz megy a rendőrség"

Tiszaújváros - Elesett, lakásukból kimozdulni nem tudó idős embereknek lakásukon felkeresve tartott bűnmegelőzési tanácsadást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság.

Tiszaújváros - Elesett, lakásukból kimozdulni nem tudó idős embereknek lakásukon felkeresve tartott bűnmegelőzési tanácsadást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság.A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság több éve tart bűnmegelőzési előadásokat a településeken élő időskorúak részére. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy ezeken a rendezvényeken, amelyek rendszerint kultúrházakban, illetve a helyi önkormányzatoknál történnek, pont azok nem tudnak részt venni, akik fizikai, mentális állapotuknál fogva talán legjobban ki vannak szolgáltatva a bűncselekmények, szabálysértések elkövetőinek.

A program bevezetése óta, eddig három településen – Hejőbába, Hejőszalonta, Hejőkeresztúr – keresték fel lakásukon a rendőrök az idős embereket és ott beszélgettek velük a bűnmegelőzés lehetőségeiről.

Az „előadásokra” a bűnmegelőzési előadót a kapitányság vezetője, illetve a bűnügyi osztályvezető is elkísérte, valamint az önkormányzat részéről a családsegítő gondozónője is velük ment.

A felvilágosítás mellett, minden idős embernek ajándékoztak a látogatók az általuk készített figyelemfelhívó kiadványból és naptárból is. A meglátogatott szépkorúak rendelkeztek olyan segélyhívóval, amelyen keresztül bármikor kérhetnek orvosi segítséget. A rendőrök egyeztetve a helyi polgármesterekkel felhívták az idősek figyelmét arra, hogy bűncselekmény, vagy szabálysértés esetén is bátran használják ezt a segélyhívó rendszert, a rendőrség értesítése azonnal meg fog történni.

A tapasztalatok szerint az idős emberek tisztában vannak, hogy ők fokozottan veszélyeztetettek. Óvatosak, bizalmatlanok az idegenekkel szemben. Zárják a kapukat, ajtókat és a szomszédokkal, a családsegítővel egyezményes jeleket alakítottak ki.

Az időskorúak hihetetlenül hálásak voltak, már csak azért is, hogy a rendőrök felkeresték őket, elbeszélgettek velük és gondoltak rájuk. Mindannyian elmondták, hogy szívesen látnák újra otthonukban a rendőröket. Beszéltek arról is, hogy milyen gondjaik vannak, mely problémákkal küszködnek, ugyanakkor több olyan bűnügyi, közbiztonsági jellegű információval is szolgáltak, amelyeket a jövőben a rendőrség tud majd hasznosítani.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában