Helyi közélet

2013.09.16. 00:00

Arcok a megyéből: Juhászné Ceglédi Tünde textilszobrász - „Elkezdem a munkát, és valami kialakul”

Miskolc - „Híd a mosolyhoz” címmel nyílik hamarosan textilszobor kiállítás a József Attila Könyvtárban, az alkotó Juhászné Ceglédi Tünde. A kiállítás érdekessége, hogy a szobrok készítőjét eddig nem képzőművészeti munkásságáról ismerhettük, hanem drogprevenciós tevékenységéről. Ő ugyanis a Drogambulancia Alapítvány elnöke, a Miskolci Drogambulancia vezetője.

Miskolc - „Híd a mosolyhoz” címmel nyílik hamarosan textilszobor kiállítás a József Attila Könyvtárban, az alkotó Juhászné Ceglédi Tünde. A kiállítás érdekessége, hogy a szobrok készítőjét eddig nem képzőművészeti munkásságáról ismerhettük, hanem drogprevenciós tevékenységéről. Ő ugyanis a Drogambulancia Alapítvány elnöke, a Miskolci Drogambulancia vezetője.Tavaly tavasszal azonban megismerkedett egy különleges technikával, a textilszobrászattal.

– Ez teljesen új volt a számomra, az interneten találtam rá – meséli Tünde. – Mindig is érdekelt a kézművesség, a különböző technikák. Felvettem a kapcsolatot a textilszobrászat magyarországi képviselőjével, aki megtanította az alapokat, és tőle tudtam beszerezni azt a speciális ragasztót is, ami ehhez a technikához szükséges.

Textil és kacatok

Tünde persze nem csak arra gondol szoborkészítés közben, hogy neki a hasznára válik, mert megnyugtatja, és segít a kiégés ellen, hanem arra is, hogy csoportfoglalkozásokon is kiválóan tudja majd alkalmazni a művészetnek ezt az ágát.

– A textilszobrokat egyébként nem lehet elrontani – mondja. – Sokszor én sem úgy ülök le, hogy már látom magam előtt a végeredményt, hanem elkezdek valamit, aztán közben szépen kialakul. Az alkotásokhoz egyébként nem csak textilt lehet felhasználni, hanem minden mást, amit otthoni kacatnak mondanánk: drótot, petpalackot, műanyag flakont, alufóliát, de bármit, amiben fantáziát látunk. Fontos kellék a speciális ragasztó, amiből többféle színű létezik, majd akrilfestékkel adhatjuk meg a szobor végső színeit. A textíliák közül pedig legjobb a pamut alapanyagú, de lehet csipke, vagy akár egy kinőtt, elnyúlt póló is.

A különleges, de egyszerű technikával nem csak szobrok, de használati tárgyak, ékszerek és fali képek is születhetnek, tudjuk meg. Ezeket mind megtekinthetjük szeptember 19-től a József Attila Könyvtárban, a kiállítás megnyitóját délután 5 órakor tartják.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában