Helyi közélet

2013.09.19. 10:40

10. Jameson CineFest - Üzenet filmen keresztül

Miskolc - Két amerikai rendező járt az Eötvös szakközépiskolában a Jameson Cinefest programjaként.

Miskolc - Két amerikai rendező járt az Eötvös szakközépiskolában a Jameson Cinefest programjaként.Szemétszállító munkásokból gyúr tánccsapatot egy amerikai koreográfus. Egy pedagógus és tanítványa különös barátsága: egy amerikai dokumentum- és egy rövidfilm története dióhéjban, amelyeket tegnap délelőtt vetítettek le a miskolci Eötvös József Építőipari és Művészeti Szakiskola félszáz tanulója számára. Erre biztos, hogy évek múlva is emlékezni fognak: a vetítés után találkozhattak a filmek rendezőivel, Andrew Garrisonnal (Trashdance) és Ryan Fleckkel (Brooklyn). A találkozó a Jameson CineFest kísérőprogramja volt, a fesztivál az American Film Showcase és az Egyesült Államok Nagykövetsége közös rendezvényének része.

– Miért drogos, megtört emberekről szól a film? Ha a dokumentumfilmnek nem happy end lett volna a vége, akkor is leforgatják? Hány kamerát használtak a filmkészítésnél? Hogyan lesz valaki rendező? – a kezdeti feszélyezettség után sorban jöttek a kérdések mind a tanárok, mind a diákok részéről. A két rendező beszélt a filmekről: mindkettőjük hitvallása hasonló, azokról az emberekről készítenek filmeket, akik láthatatlanok, a háttérben élnek. Az érdekli őket, hogy hogyan lehet a hátráltató környezetből jól kijönni, hogyan lehet az életet ilyen körülmények között jól élni. A Trashdance táncosairól kiderül, hogy a kezdeti kétségek ellenére lassan bízni kezdenek magukban és végül sikerrel járnak, a Brooklyn két főszereplője segítségre szorulna, de mégis egymásnak adják meg ezt a segítséget.

Ugyanazok a fázisok

Kiss Zoltán, az iskola magyar tanára azt firtatta a beszélgetés során, hogy miért épp az ő iskolájukat választották ki a programra. Mint mondta, jó választás volt, hiszen a filmek az odajáró gyerekek számára nagyon is aktuálisak. S elmesélte, hogy az ő diákjai is épp ugyanezt élték meg néhány éve, mint a Trashdance szemetesei. Egy műsort kellett összeállítaniuk. Eleinte ők sem hitték el, hogy hogy érdekesek lehetnek bárki számára, nem hitték el, hogy képesek megcsinálni. Aztán a próbafolyamat során egyre nyitottabbakká váltak, majd meglett a siker, olyannyira, hogy kilenc helyre is meghívták őket. Ekkor már büszkék voltak magukra, ugyanezek a fázisok köszöntek most vissza a filmben is.

A filmrendezőknek tetszettek a mondottak. Mint kiderült, ők maguk is megdolgoztak a sikerért, s nem véletlen a témaválasztásuk sem. Ryan Fleck egyedüli fehérként nőtt fel a feketék között New Yorkban, Brooklynban, A texasi Andrew Garrison pedig elsőgenerációs értelmiségi a családban, egyébként szülei Európából vándoroltak ki Amerikába. Arra a kérdésre, hogy van-e valamiféle üzenete a filmnek, úgy válaszolt, hogy mindenhol nehéz az embernek élni, mindenhol ugyanúgy végig kell járni az emberi fejlődés útját, függetlenül attól, hogy jobb vagy rosszabb körülmények között élünk.

A beszélgetést követően megkérdeztünk néhány fiút a 11/B-ből, hogy tetszettek-e nekik a filmek, egyöntetűen igent mondtak. Elárulták, szívesen megnéznék a rendezők több másik filmjét is. Van egyébként mindkettőjüknek jónéhány, Ryan Fleck Fél Nelson című játékfilmje kultúrfilmmé vált Amerikában, korábbi filmjét, az Egy dominikai spílert pedig tegnap este játszották a CineFesten. Andrew Garrison pedig három játékfilmet is jegyez, s több dokumentumfilmje nyert világszerte díjakat különböző fesztiválokon.

Amerikai program

Mint említettük, a két amerikai rendező filmjeit az American Film Showcase választotta ki, az amerikai nagykövetség pedig jól pályázott, így juthatott el Magyarországra, azon belül pedig Miskolcra a program. Olyan filmeket kerestek, amelyek példát mutatnak valamely képesség kibontakoztatására, a munka és önbecsülés fontosságára, így találtak rá Andrew Garrison és Ryan Fleck filmjeire.

A rendezőktől megtudtuk, ők maguk csak e program során találkoztak egymással. Jók a tapasztalataik, élvezik a diákokkal való beszélgetéseket. A Jameson CineFestet pedig imádják. Mesélik, a szerb filmet, a Templom a dombon címűt látták eddig, jót beszélgettek utána róla, és gratuláltak a rendezőnek is.

ÉM-HM

Fimvetítések, premierek

A nyár császárai (2013)- amerikai film

Rendező: Jordan Vogt-Roberts

Főszereplők: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias

bemutató: szeptember 19. 16.00, Nagyterem


Öld meg kedveseid (2013) amerikai film

Rendezte: John Krokidas

Szereplők: Daniel Radcliffe, Michael C. Hall, Elizabeth Olsen

bemutató: szeptember 19. 18.00, Nagyterem


Miele (2013)- olasz film

Rendezte: Valeria Golino

Szereplők: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Libero De Francesco

bemutató: szeptember 19. 21..00, Nagyterem


Tore tánca (2013)- német film

Rendezte: Katrin Gebbe

Szereplők: Julius Feldmeier, Sascha Alexander Gersak, Annika Kuhl

bemutató: szeptember 20. 16.00, Nagyterem


Metro Manila (2013)- brit film

Rendező: Sean Ellis

Szereplők: Jake Macapagal, Althea Vega, John Arcilla

bemutató: szeptember 20. 18.30, Nagyterem


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában