Helyi közélet

2013.09.23. 13:23

10. Jameson CineFest - Tabudöntögetőre sikerült a fesztivál

Miskolc - Filmesek, bloggerek, diákok, barátok, stábtagok, újságírók - színes volt a fesztivál szombati forgataga is.

Miskolc - Filmesek, bloggerek, diákok, barátok, stábtagok, újságírók - színes volt a fesztivál szombati forgataga is.

Különleges témák, tabudöntögető filmek, erősen szexuális töltetű jelenetek, naturális ábrázolások. Leginkább így jellemezték a tizedik Cinefest filmjeit az általunk megkérdezett vendégek. Akik szerint a filmek többsége azért sikerült ilyenre, mert Európa, a világ is egyre nyitottabb. De azért a fiataloknak voltak fenntartásaik, hogy az idősebb korosztály mennyire nyit, nyitott ezekre a filmekre.

A szombati záróünnepség előtti órákban a vendégek már gyülekeztek, az újságírók még az utolsó interjúk egyikére próbálták elkapni a filmipar neveit. És voltak, akik az aznapi vetítésre próbáltak bejutni. Ez nem volt egyszerű feladat, hiszen - mint a fesztivál minden napján - szombaton is teltház volt az esti mérleg.

Press - hirdette a felirat egy fiatalember nyakában. Ő Zavkeiski Sviatoslav, aki a PR Heraldnak tudósított a Cinefestről. A versenyprogramot nem látta teljes egészében, de a tíznapból egy hetet - kisebb-nagyobb megszakításokkal - itt töltött Miskolcon. A záróhétvégén azonban már csak egy leánykollégiumban kapott szállást, de nem bánta, hiszen még az utolsó napokban is kereste az érdekesebb interjúlehetőségeket. Egyik kedvenc filmje az idén a Metro Manila volt, a rendezőjével, Sean Ellis-el interjút is készített. "Először azt gondoltam, tipikus hollywoodi katyvasz a film, de a végére kellemesen csalódtam. Az Iron Sky esetében is kétségekkel ültem be, ráadásul nem is szeretem a sci-fi-t. Öt perc után ki akartam menni, de a végére örültem, hogy maradtam. Azt gondolom, több volt a filmben az alkotói munka, mint a történet" - mesélte.

Zavkeiski Sviatoslav azt is elmondta, városnézésre is jutott ideje, volt az Avasi kilátónál, ahonnan csodálatos a kilátás. Élményekkel megy haza, a filmalkotók, a kollégák is kedvesek - tudtuk meg tőle. És azt is elmondta: az idén volt a Titanic filmfesztiválon, de a Cinefest jobb és a programok is szervezettebbek.

Forgattak is

"Furcsáltam, hogy némelyik filmnél nem volt megjelölve a korhatár, mert rengeteg pornográf jelenetet láthatott a közönség" - ezt már Sipos Dóra mondta, aki Godó Klaudiával nemcsak nézőként vettek részt a programokon, de egy francia stábnak filmforgatásban is segédkeztek. Dóra és Klaudia a Zrínyi Ilona Gimnáziumba járnak, ötödéves drámatagozatosok. Közel áll hozzájuk a színészet, a filmezés.

Klaudia a versenyprogramból kedvencként említette az Ilo Ilot. "Megérintett a film, elbőgtem magam a végén" - mesélte. Dórát viszont az animációs filmek fogták meg és a Miele. "Szeretjük a Cinefestet, mert minden filmje érdekes témákat boncolgat, nem szokványos, nem átlagos filmek. A sok szexuális jelenetnek, a tabudöntögetésnek, a néhol polgárpukkasztó jeleneteknek is megvolt a helyük. Kifejeztek valamit, nem csupán öncélúan kerültek az alkotásokba" - vélekedtek a diákok.

Akik a filmkészítésbe is beleleshettek, hiszen egy francia stábnak segítettek egy 56-ról szóló dokumentumfilm elkészítésében. "Dolgoztunk már velük három éve, így mindenkit ismertünk a csapatból. Ők már forgattak - ebben a témában - Romániában, Lengyelországban is -, most a fesztivál alatt Miskolcon kerestek olyan embereket, akiknek vannak emlékeik 56-ról" - mesélték.

 

Míg Dórával és Klaudiával beszélgettünk, egy vidám csapat érkezett. A hat fiatal plakátot szorongatott és büszkén mesélték, barátjuk filmbemutatjára érkeztek. "Ma vagyunk először a fesztiválon, de ezt nem hagyhattuk ki" - mondták.

ÉM-NSZR


Blogban mondta el...

Mészáros Márton egyedül üldögélt a moziterem előtt szombaton. Előtte a fényképezőgép, várta a pillanatot, amely érdemes arra, hogy a blogján megörökítse. Jelenleg a Bálint György újságíróiskolába jár és minden érdekli, ami színházzal, filmmel, kultúrával kapcsolatos. A fesztiválon most először járt, barátai ajánlották neki, érdemes eljönni. Ha már itt volt, akkor blogolt is, filmkritikáit publikálta. "Van End szűztelenítése volt a kedvencem, ilyen jó holland filmet nem láttam még. Mély drámai történet vígjátéki elemekkel" - mondta.

S ha már itt volt, Miskolcba is belekóstolt. Igaz, nagyszülei miskolciak, így jól ismeri a várost. Kedvenc helye is van, a Diósgyőri vár.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában