Helyi közélet

2013.09.20. 11:56

10. Jameson CineFest - Amikor háború zajlott a konyhaasztalon

Miskolc - Dr. Gulyás László amatőr filmes több filmjét is levetítették csütörtökön a Jameson CineFesthez kapcsolódó programként.

Miskolc - Dr. Gulyás László amatőr filmes több filmjét is levetítették csütörtökön a Jameson CineFesthez kapcsolódó programként.Gyufaszálak a főszereplői a filmnek. Ők mozognak emberként a vásznon, s próbálnak házat építeni. Egy vaskos szivar újból és újból csatasorba állítja őket, katonaként kell harcolniuk egymás ellen. A hadsereg vezetője egy filteres cigaretta. A háborúban porrá égnek a házak, tört gerincű sebesültek fekszenek a csatatéren, de mindig van, aki talpra áll, s megteszi az első bizonytalan lépéseket, és építkezni kezd... Erről szól dr. Gulyás László amatőr filmes egyik rövidfilmje, amit tegnap vetítettek le a Szabó Lőrinc könyvtárban két másik filmjével együtt, mind a 70-es években készült. Humorosak, tele geggel, ötlettel, s bár 40 évesek, a mai napig izgalmasak.A rendezvénnyel a Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztiválhoz kapcsolódott a megyei és városi könyvtár. A filmek alkotója egyébként nyugdíjas jogász, hajdani megyei bíró és ügyész, aki – mint mesélte nekünk – nappal a bíróságon dolgozott, éjjel pedig a filmjeit gyártotta. Tárgyanimációs filmekről van szó, ezzel kevesen foglalkoztak annak idején. A filmek olyannyira sikeresek voltak, hogy sorban hozta el velük az első díjakat a nemzetközi filmfesztiválokról, többek között Cannes-ból, Nizzából, Amerikából, Japánból.

– Az egyik zsűrielnök úgy fogalmazott, szükség van az amatőr filmesekre, mert csak ők tudják bemutatni a mindennapi élet apró részleteit – fogalmazott dr. Gulyás László.

Évekig tartott

Megtudtuk tőle, az adatgyűjtés, ötletelés, geggyűjtés évekig tartott. Aztán jött a szigorú dramaturgia, a forgatókönyv, a több száz ötletből alig 25-30 maradt. Maga a filmgyártás már rövidebb ideig tartott.

– A háborús filmemet például a selyemréti panellakásunk konyhaasztalán készítettem – mesélte. – Egy centi vastag gyurmarétegbe dugdostam a gyufaszálakat. Az asztal mellett ott volt a vödör víz (erről a feleségem nem is tud), arra az esetre, ha kigyulladt volna a konyhaasztal a „házak" porig égetésénél.

Hozzáfűzte még, azért készült el ez a film, mert tizenévesen végigélte a háború borzalmait, csoda, hogy életben maradt a családja. Érezte, valamit tenni kell a háborúk ellen, ő megcsinálta a filmjét. „Jól megbüntettem a háborúzókat", jegyezte meg. Mint ahogy egy másik filmjével (ezt is levetítették tegnap), saját nemét, a férfiakat, abban bírósági élményeit rendezte meg.

Apasági perek

– Sok-sok apasági pert tárgyaltam – magyarázta. Váltakozó izzók benne a hölgyek, a férfiak a gyertyaizzók, s a szexről és a szerelemről szól. A gyertyaizzók sok-sok nőt meghódítanak, aztán születnek a kisizzók, a férfiak pedig nem fizetnek tartásdíjat.

– Az én filmemben még börtönbe is kerül a férfi, aztán mikor kijön egyik nő sem fogadja be – árulta el a történet végét.

Dr. Gulyás László később játékfilmeket is készített. Készült film a Vasgyárban is, „főszereplői" a villamos- és vasúti pályákat leszorító csavarokat készítő gépek és az azokat működtető emberek. A háttérben a negyven évvel ezelőtt működő, zakatoló gyár.

A sikerek után felmerült benne az is, hogy pályát változtasson, fel is kereste a Pannónia Filmstudiót, fel is vették volna, de mivel ezzel szétszakadt volna a család, nem vállalta a munkát. Így maradtak az éjjeli filmezések, amikkel mára felhagyott, mint mondta, eleget dolgozott.

Borkuti Lászlótól, a program főszervezőjétől megtudtuk, a filmek 8 milliméteres kópiákon voltak meg, ezeket orsós magnón lehetett annak idején lejátszani, így ma nemigen láthatnánk őket. Az amatőrfilmes barátai azonban digitalizálták az alkotások egy részét. Megjegyezte, szeretnék majd feltölteni a videómegosztó portálra is, hogy minél többen láthassák őket.

ÉM-HM


Játékautó és a mozi

A II. Rákóczi Ferenc megyei és városi könyvtár több programmal is készült a CineFestre, a csütörtöki filmvetítés és alkotó-közönség találkozó volt a zárórendezvényük. Előtte interaktív kvízjátékot indítottak olvasóik részére Miskolc mozitörténetéről, melynek alapja Béres Beáta miskolci szerző Mementó mozi című műve, amely épp ezt a témát, a miskolci mozizás 100 évét dolgozza fel. A múlt szombaton levetítették az 1934-ben készült Meseautó című filmet, amelynek több jelenetét is Lillafüreden forgatták. Ezt megelőzően a kisgyerekekre is gondoltak, amikor kérték, hozzák el a könyvtárban kedvenc játékautójukat: 145 autó érkezett.


Versenyfilmek

Tore tánca (2013)- német film

Rendezte: Katrin Gebbe

Szereplők: Julius Feldmeier, Sascha Alexander Gersak, Annika Kuhl

bemutató: szeptember 20. 16.00, Nagyterem


Metro Manila (2013)- brit film

Rendező: Sean Ellis

Szereplők: Jake Macapagal, Althea Vega, John Arcilla

bemutató: szeptember 20. 18.30, Nagyterem


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában