Helyi közélet

2013.08.11. 20:55

Tokaj és Krosnó közös tárlata

Tokaj - A vendégek azért érkeztek Tokajba, mert egy kiállítást szeretnének a Tokaji bor Lengyelországba jutásáról.

Tokaj - A vendégek azért érkeztek Tokajba, mert egy kiállítást szeretnének a Tokaji bor Lengyelországba jutásáról.Hivatalában fogadta Májer János, Tokaj polgármestere Dan Dancarskit, a Krosnoi (Lengyelország) múzeum igazgatóját. Az igazgatót szakemberként és tolmácsként is elkísérte Kárpáti László, a Herman Ottó Múzeum nyugalmazott igazgatóhelyettese. A vendégek azzal a nemes szándékkal jöttek Tokajba, hogy egy kiállítást szeretnének szervezni a Tokaji bor Lengyelországba jutásáról. Mint ismeretes a magyar borok lengyelországi elosztó bázisa Krosnó volt, amin néhány krosnói kereskedő busásan meg is gazdagodott. Ezek közül is kiemelkedő volt a skót származású, de Lengyelországban letelepedő Portiusnak (Tokajban a Borok Házán tábla őrzi az emlékét), aki azért írta be magát Krosnó történetébe, mert a borból származó anyagi javaiból sokat jótékonykodott a város és az egyház számára.

Zöld út a kiállításnak?

Miután Lengyelországból érkezik Tokajba a legtöbb turista, meg a hegyaljai város érdekeit is szolgálná a kiállítás, ezért Májer János polgármester közölte a múzeumigazgatóval, hogy a javaslatát a képviselő-testület elé terjeszti, akik minden bizonnyal zöld utat fognak engedni a kezdeményezésnek. E programot természetesen erősen támogatja a Tokaji Múzeumbarátok Egyesülete is.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában