Helyi közélet

2013.08.14. 10:01

Rejtélyes csecsemőhalálok

Miskolc - Egyelőre rejtély, mi okozhatta nyolc koraszülött csecsemő halálát a megyei kórház koraszülött osztályán.

Miskolc - Egyelőre rejtély, mi okozhatta nyolc koraszülött csecsemő halálát a megyei kórház koraszülött osztályán.

Még kedden is fertőtlenítették a megyei kórház koraszülött-újszülöttpathológiai osztályát. Azért volt erre szükség, mert augusztus 5 és 10 között nyolc csecsemő halt meg. Az első hírek arról szóltak, hogy fertőzés miatt, de Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kedden rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: az eddigi vizsgálatok alapján nincs összefüggés a nyolc haláleset között. Azt is kijelentette, a nyolcadik eset biztosan nem járvány miatt következett be, mivel a csecsemőt – egy nappal korában – már súlyos súlyos állapotban vitték az osztályra.

Ismeretlen tettes

Annyit tudni, a kórház már a harmadik haláleset után jelezte a problémát az ÁNTSZ-nek, akkor elkülönítették ugyan a betegeket, de öt újszülött mégis életét vesztette. Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli vizsgálatot rendelt el az ügyben és kérte dr. Csiba Gábor főigazgató- főorvos felfüggesztését. Aki azt nyilatkozta: ha ez nem történik meg, ő maga kérte volna felfüggesztését. Az ügy súlyosságát jelzi, hogy Szócska Miklós még hétfőn késő este a helyszínen tájékozódott a fejleményekről. A Nemzeti Nyomozó Iroda pedig nyomozást indított az ügyben: foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Az ügy egyelőre rejtélyes, hiszen az első hírek fertőzésről szóltak, az államtitkár azonban hétfőn nem tartotta indokoltnak az osztály bezárását, igaz, a biztonsági intézkedések, amelyeket a múlt hét végén rendelt el az ÁNTSZ, életben maradtak. Dr. Csiba Gábor felfüggesztésének okaként pedig azt mondta az államtitkár: mindenképpen szeretnék biztosítani a pártatlanságot.

Folyamatos intézkedés

Hogy pontosan mire gondolt Szócska Miklós, többek között ezt szerettük volna megkérdezni kedden az államtitkárságtól. És arra is kíváncsiak voltunk, miért a kormányfő kérte a vizsgálatot. Választ nem kaptunk, de a sajtóosztály felhívta a figyelmünket arra, hogy az államtitkár rendkívüli sajtótájékoztatóját a kormany.hu oldalon megtekinthetjük.

Járványügyi

Ebből kiderült, a járványügyi intézkedések továbbra is folyamatban vannak, magukba foglalva a mindenre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatokat és a szélesebb szakmai vizsgálatot. Szócska Miklós elmondta: egészen biztos, az esetnek az egész térséget érintő népprevenciós hatása lesz. Hangsúlyozta, a vizsgálat ugyan kiterjed az eseménysorra, „de megállapításokat még nem tehetek”. Mind a nyolc csecsemő esetében igazságügyi patológiai vizsgálat lesz, annál a négy gyereknél, ahol már megállapították a halál okát, megismétlik a vizsgálatot – mondta az államtitkár.

ÉM-NSZR


Volt már hasonló eset

Fertőzés sajnos előfordul, a baj, hogy a baktériumok gyorsan alkalmazkodnak az antibiotikumokhoz, folyamatosan új törzseket hoznak létre, amelyek ellen nehéz védekezni – ezt egy szülész-nőgyógyász mondta lapunknak, aki korábban a megyei kórházban dolgozott. Olyannyira nehéz, hogy egy-egy új törzs ellen kifejleszteni a védőanyagot akár több év is lehet. Azt is megtudtuk, hogy közel harminc évvel ezelőtt a megyei kórház szülészeti műtőjében ütötte fel a fejét egy fertőzés, az MRSA, amely korábban nem volt ismert. „Akkor négy vagy öt édesanya halt meg emiatt” – mesélte.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában