Helyi közélet

2013.08.01. 14:41

"Közelebb is van, de főleg sokkal intimebb az egész"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben 18 kiképzett védőnő végez méhnyakrákszűrést a saját körzetében.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyénkben 18 kiképzett védőnő végez méhnyakrákszűrést a saját körzetében.

 – Magamtól jelentkeztem, 2010-ben a programra, s a felkészítés után immár harmadik éve én magam végzem el a körzetembe tartozó, arra hajlandó nőknél a vizsgálatot. Évente megkapom a listát azokról, akiknél aktuális a szűrés. Egyenként felkeresem őket, s felhívom a lehetőségre a figyelmüket. Hozzávetőleg a nők feléről derül ki, hogy járnak ugyan nőgyógyászati szűrésre, de magánrendelés keretében, ami viszont nem jelenik meg az OEP-nyilvántartásban. Ha bemutatják a leletet, azt bekönyvelem, így legalább ezekről a szűrésekről is van visszacsatolás – mondja Kubiczki Szilvia, Szirmabesenyő védőnője. Büszke arra, hogy olyan asszonyoknak is elnyerte a bizalmát, akik 20-30 éve nem jártak nőgyógyásznál.

A helyükbe hozták

– Még akik eljártak eddig szűrésre, azok is úgy vélekednek: jó, hogy a közelükbe hozták a lehetőséget: nem kell érte Miskolcra utazni (pedig Szirmabesenyő és Miskolc között nincs nagy távolság!), nem kell várakozni, s főleg sokkal intimebb az egész. Az biztos: itt csak ketten vagyunk, s a vizsgálat idejére mind a két ajtót bekulcsolom, véletlenül sincs közben jövés-menés – teszi hozzá. Szilviát időnként elkeseríti, hogy nem jó százalékkal teljesít: van, aki két-három alkalommal sem jelenik meg a megbeszélt idő pontban, pedig maximálisan igyekszik alkalmazkodni.

Életmentő lehet

– De aztán megpróbálom újra lelkesen folytatni, hiszen tudom: akár életmentő lehet egy idejében felfedezett méhnyakrák – mondja.

Egyébként az ő segítségével eddig egy rákmegelőző állapotot sikerült kiszűrni, s a szakorvoshoz való irányítással meg is előzni.

Bőcsön Lipusz Ilona védőnő már 5. éve szári a lányokat, asszonyokat.

– Évente 50-100 nőt sikerül rábeszélnem a méhnyakszűrésre, úgy, hogy van, akihez háromszor is el kell mennem, mire megérti, elhiszi, hogy a szűrés őérte van. Nagyon kellemetlen, hogy amikor viszont megjön a lelet, sokan hálásan megölelnek, s azt mondják: jövőre már maguktól jönnek el. nekem pedig közölnöm kell: sajnos az OEP csak háromévente finanszírozza a méhnyakszűrést – teszi hozzá Ilona.

ÉM-SzK


A méhnyakrákról és a szűrőprogramról

Magyarországon évente 400-4500 nő hal meg méhnyakrákban, és 1500 új megbetegedést regisztrálnak; a felfedett betegségek öt százaléka halálos.A méhnyakrák korai stádiumban jól diagnosztizálható és gyógyítható. Ám noha tíz éve létezik államilag finanszírozott szűrés, mégis a veszélyeztetett, 25-65 éves korosztálynak csak az 5 százaléka megy el rá.A betegségben elhunytak száma 45 százalékkal több Magyarországon. mint az európai országokbanMegyénkben a védőnői méhnyakszűrő program keretében 18 védőnő végez szűréseket 28 településen (Abaújalpár, Abaújkér, Aggtlek, Arló, Bánhorváti, Berente, Borsodszentgyörgy, Bőcs, Bükkzsérc, Cserépfalu, Emőd, Imola, Jósvafő, Kisgyőr, Kondó, Múcsony, Nagybarca, Onga, Parasznya, Radostyán, Ragály, Rudabánya, Sajókápolna, Sajólászlófalva, Szirmabesenyő, Trizs, Varbó, Zubogy). Csak 2013. május közepe és július vége között 183 nő méhnyakszűrését ejtették meg.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában