Helyi közélet

2013.08.08. 20:40

Kövesden nem számítanak további pluszra

Mezőkövesd - Az újonc csapat támogatásáról már közel egy hónapja van kormányhatározat.

Mezőkövesd - Az újonc csapat támogatásáról már közel egy hónapja van kormányhatározat.Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, egy sportportálnak adott interjújában néhány napja a következőket is nyilatkozta: ,,Négy létesítményt az MLSZ pénzügyi rendszerén kívül közvetlenül hozunk rendbe. Ez a Diósgyőr, a Mezőkövesd, a Videoton és a Szombathely. A látványtervek már léteznek. Szeretném, ha a kormány ezekről még a nyáron dönteni tudna, és már az idén elkezdődhetnének a munkálatok, miután az MLSZ-szel és az önkormányzatokkal megállapodtunk.”

Erről már előzőleg is beszámoltunk, de akkor csak az egyik megyebeli csapatról, a DVTK-ról esett szó, a labdarúgó NB I újoncával, a Mezőkövesd-Zsóry FC-vel nem foglalkoztunk. Arról is írtuk, hogy ahhoz, hogy az ígért támogatás realizálódjon a következő formaságoknak kell megtörténniük: kormányülésen kell dönteni a támogatásról, a határozatnak meg kell jelennie a cégközlönyben, ezt követően pedig az illetékes állami szervezetnek szerződést kell kötnie a támogatást kapó szervezettel, a pénz csak ezután mozdulhat meg.

A kft. kapta

A fentiek közül ebből két formai akadályon már túl van a mezőkövesdi futballcsapat, illetve a stadionjának ügye. Ugyanis a Kormány már döntött a mezőkövesdi stadionépítés támogatásáról. A Magyar Közlöny július 11-i számában megjelent 1438/2013. Kormány határozat alapján 400 millió forintot csoportosítanak át a központi költségvetésben a Miniszterelnökség fejezet, Rendkívüli kormányzati intézkedések soráról az Emberi Erőforrások Minisztériuma Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, Sportlétesítmények fejlesztése és kezelése alcím, Sportlétesítmények fejlesztése és fenntartása jogcímcsoport, Állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztése, fenntartása sorára, és innen kapja majd meg a pénzt a Mezőkövesd-Zsóry FC csapatát működtető gazdasági társaság, a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft.

Hogy miért nem Mezőkövesd önkormányzatát részesítették kormányzati támogatásban, és miért az NB I-es labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság a dotáció kedvezményezettje, azt a Mezőkövesd Zsóry FC Kft. tulajdonosának, a Mezőkövesd Zsóry SE-nek a társadalmi elnöke, Tállai András nem tudta megmondani, de azt mondta, hogy ennek nincs túl nagy jelentősége, ugyanis az állami támogatást – ellenőrzötten – csakis a stadion építésére fordíthatják. Arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét végén napvilágot látott nyilatkozta után, annak ismeretében, hogy a mezőkövesdi labdarúgással kapcsolatban, a stadion építésre fordítandó állami támogatás folyósításáról már született egy kormánydöntés júliusban, számítanak-e további dotációra, Tállai András ezt válaszolta: ,,Nem számítok, már nem számítunk további állami támogatásra.”


A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft.-ről

A Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft.-t 2011. augusztus 30-án alapították, a gazdasági társaságot a megyei cégbíróság két nappal később jegyezte be, vette nyilvántartásba. Az 500 ezer forint törzstőkével megalapított kft-.nek a mai napig egyetlen tulajdonosa van, a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület (a kft. bejegyzési címe is megegyezik a sportegyesület címével). A kft. alapításakor a sportegyesület ügyvezető elnöke, Hagyacki József lett a vezető tisztségviselő, aki mellé az idén május 30-án került be szintén vezető tisztségviselőnek, Bocsi Anna, aki az egyesületnél ügyvezetői tisztséget tölt be. A Mezőkövesd Zsóry FC Kft. a mostani bajnoki idénytől működik sportszervezetként, a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyrendszerében, ugyanis a korábbi sportegyesületi működési formát nem tarthatták meg, mert bár a második vonalban szerepelhettek társadalmi szervezetként, de mivel az élvonalban csak gazdasági társaságok működtethetnek csapatokat, így Mezőkövesden a sportegyesülettől a saját tulajdonú kft.-je vette át a stafétát, többek között a labdarúgók, sportszakemberek foglalkoztatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában