Helyi közélet

2013.08.01. 10:06

Japánokkal a borsodi "tiszta szénért"

Miskolc - A mélyművelésű szénbányákat ugyan bezárták Borsod-Abaúj-Zemplénben, azonban a szén továbbra is ott van a föld alatt, amely hasznosítása újra téma. Japán együttműködésben vizsgálják a nemzetközileg is újdonságnak számító „tiszta szén" technológia meghonosításának a lehetőségét.

Miskolc - A mélyművelésű szénbányákat ugyan bezárták Borsod-Abaúj-Zemplénben, azonban a szén továbbra is ott van a föld alatt, amely hasznosítása újra téma. Japán együttműködésben vizsgálják a nemzetközileg is újdonságnak számító „tiszta szén" technológia meghonosításának a lehetőségét.

Az elmúlt évben több alkalommal jártak hazánkban a japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium (METI) energiapolitikai célkitűzéseit támogató Japán Energiagazdasági Intézet (IEEJ), valamint a Chiyoda vállalat képviselői a tiszta szén technológiával (CCT) kapcsolatos együttműködés kialakítása érdekében. A pozitív magyarországi tapasztalatok meghozták gyümölcsüket. A japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet (NEDO) forrásokat különített el az IEEJ számára, hogy elkészítse a projekt megvalósíthatósági tanulmányát. Ezzel kapcsolatban a napokban újra Magyarországra érkeztek a japán szakemberek. Szerdán Miskolcra látogattak, hogy a Miskolci Egyetem munkatársaival, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat képviselőivel és bányászati szakértőkkel egyeztessenek.

A megyeházán Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke fogadta a vendégeket. „A szén, mint energetikai alapanyag, a jövő egyik fontos ásványvagyona, amely mindkét ország számára stratégiai jelentőséggel bír." – indokolta a nemzetközi kapcsolatfelvételt Riz Gábor. Az alelnök kiemelte, hogy a Miskolci Egyetemmel és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal együttműködve törekednek az élenjáró japán technológia meghonosítására. Azon dolgoznak, hogy megteremtsék a mélyművelésű szénbányászat újraindításához szükséges hátteret, ami javítaná az ország energiafüggetlenségét és a foglalkoztatást.

„Mindkét ország és a projektben résztvevő összes partner úgy gondolja, hogy a tisztább jövő, az élhetőbb környezet kialakítása érdekében közös kutatás kulcsfontosságú lehet" – vélekedett Nozomi Sagara, a NEDO környezetvédelmi főosztályának főigazgatója.

Dr. Toldi Ottó a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese kiemelte, hogy a nemzeti energiastratégia fontos eleme az importfüggőség csökkentése, ezért jobban kell támaszkodni a hazai forrásokra. Meg kell keresni a szén környezetbarát hasznosításának a módját. Japán ezen a téren bizonyítottan működőképes technológiákkal rendelkezik, ezért keresték a kapcsolatfelvétel lehetőségét.

Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem prorektora emlékeztetett arra, hogy hazánkban egyedül Miskolcon folyik jelenleg bányamérnök képzés. Rendelkezésre állnak azok a műszerek, szakemberek amelyek a kutatáshoz kellenek.

A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi olaj, földgáz árak mellett jövője van a szénvagyon környezetbarát hasznosításának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában