Helyi közélet

2013.08.26. 10:31

Gyere anyu, bulizzunk egy jót!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak a 18 év feletti fiatalok bulizhatnának éjszaka felnőtt kísérete nélkül.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Csak a 18 év feletti fiatalok bulizhatnának éjszaka felnőtt kísérete nélkül.Csak felnőtt kíséretében szórakozhatnak majd a tinédzserek, ha a kormány is elfogadja azt a bűnmegelőzési stratégiát, amit a Belügyminisztérium javasolt. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács célja a 18 év alattiak drog-, és alkoholfogyasztásának visszaszorítása, valamint a közbiztonság javítása. A fiatalok magasnak tartják a 18-as korhatárt, a szülők viszont örülnek a tervnek.

– Egyáltalán nem örülök – fogalmazott a 16 éves Hankó Erika Dzsenifer, amikor megtudta tőlünk, mire készül a kormány. – Úgy nem lehet bulizni, ha a szülők is jelen vannak. A szigorítással persze elérhető, hogy a fiatalok kevesebbet igyanak és ne drogozzanak. Én is járok bulikba a barátaimmal, de főleg azért, hogy táncoljak. Inni csak mértékkel szoktam – mondja a diáklány.

Azonban elárulja a szórakozóhelyeken szerzett rossz tapasztalatait is. Gyakran előfordul, hogy a 13-14 éves lányok olyan sokat isznak, hogy azt sem tudják, hol vannak, és négykézláb másznak a padlón. Ezek a fiatalok idősebb társaik személyigazolványával mennek be a szórakozóhelyekre. Dzsenifer szerint valóban szabályozni kell a korhatárt, de azt 16 évben kellene megállapítani, és nem 18-ban.

Félti a lányokat

Nagy Csabáné édesanya viszont örül a kormány terveinek. Neki 3 gyermeke van. A fia már 19 éves, ő járt és jár is bulizni, de olyan helyre, amit a szülők is ismernek. A két fiatalabb lányt azonban nem engedik a szülők éjszaka szórakozni, mert őket féltik.

Szintén félti a tini lányait Szabóné Kenderes Tímea, de mint mondja, a gyerekeknek szükségük van kortársaikkal közös programokra, és ha a baráti társaság éppen éjszakai bulit szervez, abból az ő lányai sem akarnak kimaradni. Véleménye szerint, ha a kormány szigorít, akkor a fiatalok házibulit szerveznek majd. Hozzáfűzi: sokat számít a szülői példamutatás. Ha a gyerek a családban nem azt látta, hogy egy-egy buli alkalmával a szülők berúgnak vagy erkölcstelenül viselkednek, akkor ők sem teszik ezt a saját bulijukban.

Programok kellenek

De mit mond minderre a pedagógus? Gál András, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatója szerint az iskolának is jelentős feladata van abban, hogy a gyerekek ne buliba kívánkozzanak, hanem értelmesen töltsék az idejüket. Náluk már hagyomány, hogy olyan programokat kínálnak a diákoknak, ami hasznos, de mégis biztosítja a szórakozást. Az iskolában például jól beváltak a sokszínű táncos és sportprogramok. A sportoláshoz a feltételek is adottak, hiszen rendelkeznek uszodával, konditeremmel, teniszpályákkal és a küzdősportokhoz szükséges termekkel. Az igazgató megjegyezte: náluk nem jellemző, hogy a diákok a bulikban túl sok alkoholt vagy drogot fogyasztanának. Ha ilyen történne, az ellen szigorúan fellépnének.

ÉM-HE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában