Helyi közélet

2013.08.28. 12:44

Automatikusan jött a potyapénz

Miskolc - Milliókat keresett a munkanélkülieken a munkaügyi központ - volt - tisztviselője.

Miskolc - Milliókat keresett a munkanélkülieken a munkaügyi központ - volt - tisztviselője.Összesen 56 és fél millió forintot szerzett meg jogtalanul az a munkaügyi központban dolgozó 27 éves férfi, aki ellen a közelmúltban emelt vádat a megyei főügyészség. Ahogy az ügy részleteiről dr. Martossy György, a főügyészség szóvivője az Észak-Magyarországot tájékoztatta, a vádhatóság rajta kívül még 5 férfi és három nő bűnössége megállapítást kérte a bíróságtól számítástechnikai rendszer és adatok elleni, különösen nagy kárt okozó bűntett, valamint köz- és magánokirat hamisítás miatt. A cselekmények büntetési tétele 2-től 12 évig terjedő börtön.

A tényállás szerint az ügy elsőrendű vádlottja kormánytisztviselőként dolgozott a megyei kormányhivatal miskolci munkaügyi központjában, ahol az volt a feladata, hogy az álláskeresőket nyilvántartásba vegye és a nekik járó állami juttatásokat határozattal megállapítsa, valamint gondoskodjon ezek kiutalásáról, folyósításáról. A férfi 2010 elejétől 2011 szeptemberéig 127 valós, de ellátásra nem jogosult személy részére állapított meg határozattal álláskeresési ellátást. A munkaügyi központ számítógépes rendszerében hamis adatokat rögzített az illetők munkaviszonyára, illetve álláskeresési időszakára vonatkozóan. A rendszer ezek alapján maga számolta ki, hogy milyen időszakon keresztül, milyen összegű ellátás folyósítható, majd havi rendszerességgel átutalta a vádlott által megadott 15 bankszámlára, melyekre összesen 56,5 millió forint érkezett jogtalanul.

A cselekmény elkövetésében a többi vádlott volt a segítségére, ők egyrészt létező cégek nevében hamis igazolásokat állítottak ki a jogosultságról, másrészt segítettek az elsőrendű vádlottnak bankszámlákat szerezni, melyre a pénzt utalta a rendszer.

A férfit végül belső ellenőrzés buktatta le. A terheltek a jelenleg is előzetesben lévő elsőrendű vádlott kivételével beismerő vallomást tettek, mely terhelő a volt tisztviselőre. Ezen kívül a vád bizonyítására tanúvallomások és okirati bizonyítékok is rendelkezésre állnak, tette hozzá Martossy György. Az ügyészség valamennyi vádlottra börtönbüntetést kért, a volt kormánytisztviselő esetében pedig indítványozta a közügyektől és a köztisztviselői foglalkozástól való eltiltást is.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában