Helyi közélet

2013.08.01. 15:35

A ponthúzás után is van élet

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha nem sikerült a felvételi, nem dől össze a világ. Hasznosan telhet a következő tanév is.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha nem sikerült a felvételi, nem dől össze a világ. Hasznosan telhet a következő tanév is.Az elmúlt héten derült ki, hogy kiket vettek föl egyetemre vagy főiskolára és kiket nem. Elkeseredniük azonban azoknak sem kell, akik az idén nem jutottak be valamely felsőoktatási intézménybe, hiszen számtalan lehetőség áll előttük. Először is jelentkezhetnek a pótfelvételire, igaz már csak fizetős helyekre, de 1-2 év alatt akár egy jó szakmát is elsajátíthatnak valamelyik szakközépiskolában.

Jöhet egy jó szakma

Kovács János, a Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola igazgatója lapunknak elmondta, a középiskolák szakmai képzései színesek és bőségesek, úgyhogy érdemes a diák érdeklődésének és képességeinek megfelelően választani. Jó, ha legkésőbb augusztus 10-éig jelentkezik a fiatal, mert az iskoláknak is tervezniük kell a következő tanévet. Érdemes figyelni arra is, hogy a választott szakma milyen szintű. Ezt az OKJ-szám árulja el: az 52-vel kezdődőek középszintűek, az 54-esek pedig emelt szintűek. Azt, hogy milyen végzettségű szakemberekre van szükség, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál lehet megtudni, de természetesen ez a munkaerő-piaci állásajánlatokból is kiderül. Az igazgató hozzátette: bizonyos képzések pluszpontokat jelentenek az egyetemi felvételin, ha a diák szakirányban tanul tovább, de erről mindig az adott felsőoktatási intézmény dönt.

Fontos változás, hogy nappali tagozaton a korábbi 22 helyett csak 21 éves korig lehet térítésmentesen tanulni, tehát abban az évben kezdhet valaki utoljára ingyenes tanévet, amelyben a 20. életévét tölti be. Esti és levelező munkarendben azonban továbbra is ingyenes az első szakképesítés megszerzése, korhatárra való tekintet nélkül. Lehet jelentkezni iskolarendszeren kívüli képzésre is. Ezt azonban tanácsos még szeptember előtt elkezdeni, mert változik az OKJ: hosszabbak és drágábbak lesznek az iskolarendszeren kívüli tanfolyamok.

További részletek az Észak-Magyarország pénteki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában