Helyi közélet

2013.08.24. 11:08

A Népkert mint lakhely; telve a menedékhely is

Miskolc - A Vöröskeresztnél nem érzékelik, hogy több volna Miskolcon a hajléktalan.

Miskolc - A Vöröskeresztnél nem érzékelik, hogy több volna Miskolcon a hajléktalan.Olvasóink megfigyelése: a megyeszékhelyen Népkertjében több padot is hajléktalanok foglaltak el, s mintha egyre többen volnának. Miskolcon három hajléktalanellátó szervezet foglalkozik hajléktalanellátással. Közülük azonban csak a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete tart fenn éjjeli menedékhelyet, ahová gyakorlatilag bárkit ingyen befogadnak. (A másik két szervezetnél csak térítés ellenében fogadnak az 50-50 fős hajléktalan szállón hajléktalanokat, legfeljebb 2 évre.) A város területét az utcai szolgálat tekintetében 3 részre osztották föl maguk között, a belváros a Vöröskereszthez tartozik (az Avas a Napfényt az Életnek Alapítványhoz, a diósgyőri részek pedig a Máltai Szeretetszolgálathoz.)

– Nem észleltük, a kollégáim közül sem jelezte senki, hogy több volna az utcán élő hajléktalan Miskolcon, mint korábban – reagált a felvetésünkre a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központ vezetője, Duberné Dunaveczki Éva. Elmondta: a 80 fős éjjeli menedékhelyen teltház van (amúgy évek óta), ami nem azt jelenti, hogy ha többen jelentkeznének, nem engednék be őket. „Így szokott ez lenni télvíz idején is, akkor nem teltház, hanem zsúfoltság van", fogalmazott.

– A Népkertben azon hajléktalanokkal találkoznak az utcai szociális munkásaink, akikkel eddig, ami 4-5 gondozottat jelent. Az elképzelhető, hogy vidékről rokonok „feljönnek" Miskolcra, s hogy nem fogadják be őket, átmenetileg a parkokban húzzák meg magukat. Visszatérő jelenség, hogy a városlakók egy-egy kiemelt, a hajléktalanok által felkapott helyet figyelemmel követnek, s nálunk, a médiumoknál jelzik a tapasztaltakat. Számos bejelentés érkezik a Szinvapark környékén, illetve a Pátria mögött koldulókról. Egy részük a mi lakónk, csak a napi 2-3 ezer forint bevételért nappalra a koldulást választják, más részük pedig - összesen lehetnek 50-60-an - minden kapacitálás ellenére ragaszkodik a független élethez, ami az utcán élést jelenti - szögezte le a vezető.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában