Helyi közélet

2013.08.04. 12:08

A mézédes források földjén

Tarcal - Az ünnep jegyében telt a szombat Tarcalon, ahol immár 18. alkalommal rendezték meg a Tarcali Napot. A tűző nap és a fullasztó hőség ellenére több százan voltak kíváncsiak a rendezvényre, amelyet dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, mint védnök nyitott meg.

Tarcal - Az ünnep jegyében telt a szombat Tarcalon, ahol immár 18. alkalommal rendezték meg a Tarcali Napot. A tűző nap és a fullasztó hőség ellenére több százan voltak kíváncsiak a rendezvényre, amelyet dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, mint védnök nyitott meg.Az érdeklődőket kirakodó vásár, vidámpark, népi játszótér, nyitott pincék, és koncertek sora várta, a gyerekek pedig a játszóházban lelték örömüket. Igazi népünnepély részesei lehettek a vendégek.

Dr. Mengyi Roland megnyitójában emlékeztetett, hogy a XVIII. Tarcali Nap keretében a múltjára, hagyományaira büszke közösséget gyűltek össze ünnepelni. „A történelmi múlt mindannyiunkban él, és meghatározza a jövőnket!” –hangsúlyozta. A Kárpát-medencébe érkező őseink az elsők közt települtek Tarcalba. Köszönhetően földrajzi fekvésének, természeti környezetének, a szőlőnek, és nem utolsó sorban az itt élő, szorgalmas embereknek, Tokaj-Hegyalja emblematikus települése lett. Tarcal neve beíródott a magyar történelembe, és összeforrt Könyves Kálmán királyunkkal, a Rákócziakkal, és a mézédes borokkal. A történelem során Tarcalt elpusztította a török, kifosztották a tatárok, felgyújtották, de mindig újra tudott épülni, újra tudott szerveződni! – utalt a megújulási képesség fontosságára a dr. Mengyi Roland, aki beszéde zárásaként arra kérte a vendégeket: „Emlékezzenek a múltra, ápolják a hagyományokat és érezzék jól magukat a XVIII. Tarcali Nap rendezvényein!”

Tarcal polgármestere, Baracskai László, megköszönte dr. Mengyi Rolandnak a visszaemlékezést, a bíztató szavakat. Ugyancsak kiemelte, hogy Tarcal mindig fel tudott állni, mindig újra tudta kezdeni. „Irány a lehetetlen, vissza kell szereznünk a régi fényt!” –fogalmazta meg a célt.

A megnyitót követően vidám hangulatban folytatódott a program. A túramotorosok felvonulásától a modern- és néptánc bemutatóig sok érdekességet láthattak a vendégek, akik közül természetesen sokan megkóstolták a méltán híres tarcali borokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában