Helyi közélet

2013.07.10. 08:53

Úszás, az árakkal szemben

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miért nem támogatja a tb az orvos javasolta úszást?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miért nem támogatja a tb az orvos javasolta úszást?

Egy 40 körüli, hátfájással küszködő előfizetőnknek az orvos a felírt gyógyszerek mellett rendszeres úszást javasolt. Megfogadná az orvosi tanácsot, de nem tudja megfizetni az úszóbérletet. Felvetődött benne: miért nem támogatja a tb a gyógyszerhez, a masszázshoz, a víz alatti tornához stb. hasonlóan az úszást is?

Dr. Tamási László reuma-tológus főorvos jogosnak tartja az igényt. Megtudtuk: egy évben 2-szer 15 fürdőjegyet fel lehet ugyan írni a betegeknek, ám ezek csak gyógyfürdőkbe (a közelünkben Mezőkövesdre, Bogácsra, Tiszaújvárosba, Hajdúnánásra) érvényesek. Miskolcon azonban nincs ilyen hely. Vannak OEP-támogatással igénybe vehető kezelések a Barlangfürdőben is, korábban, mint mondta, megengedték, hogy a kezelések után még egy kicsit ússzanak a betegek, de ez már a múlté.

Egyszeri kedvezmény

A létesítménynél érdeklődve megtudtuk: a gyógyszolgáltatást igénybe vevő regisztrált látogatók egy alkalomra szóló, időkorlát nélküli fürdőbelépőt válthatnak kedvezményesen, 990 forintért, amelyet azonban más is felhasználhat. Egyéb úszókedvezményre nem jogosít a beutalás.

A gyerekek számára 18 éves korig (kivételes esetekben beengedik a 19 évest is) létezik gyógyúszás, Miskolcon a Selyemrétin. de csak a tanév alatt (a gyógyúszó képesítésű gyógytornászok ugyanis pedagógusok), csakúgy, mint Tiszaújvárosban. (Kazincbarcika és Szendrő jelenleg nem üzemel, de talán szeptembertől indul mind a két helyen újra az úszás.) Sárospatakon és Szerencsen viszont nyáron is van gyógyúszás, tudtuk meg dr. Riskó Ágnes ortopédsebész főorvostól, akinek ugyan fő szakterülete a gyermekortopédia, de felnőtt betegei is vannak. Ő is indokoltnak tartaná a felnőttek támogatott gyógyúszását, ugyanakkor nem sok reményt lát rá, különösen azok után, hogy a tb-támogatásokra való jogosultságot (miként a nyugdíjra valót is) kivették az Alaptörvényből.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában