Helyi közélet

2013.07.04. 11:14

Űrtechnológiát hoznak Járdánházára

Járdánháza - Külföldi befektetők építenek üzemcsarnokot az észak-borsodi régióban.

Járdánháza - Külföldi befektetők építenek üzemcsarnokot az észak-borsodi régióban.A 25-ös főút mentén, Járdánháza határában már megkezdték annak az üzemcsarnoknak az építését, amelyben nagy kopásállóságú termékek gyártását tervezik. A keleti piacról érkező befektetők közel 1.3 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre az észak-borsodi településen, amelynek nagyjából a felét uniós és állami segítséggel valósítják meg. Jelenleg világviszonylatban három ilyen gyár működik, jövő nyártól Járdánházán lesz a negyedik, ahol folyamatos termelés mellett, nagyjából ötven-hatvan ember foglalkoztatására nyílik lehetőség.

Nagy kopásállóság

- Ezeket a termékeket főként a repülőgép iparban hasznosítják majd. Olyan csapágyakat, szimeringeket, perselyeket fognak gyártani, amelyek az évek és a használt munkaórák múlásával sem kopnak, annyira kemények, hogy a megmunkálásukhoz is gyémántra van szükség - árulta el a részleteket Kovács Gábor, Járdánháza polgármestere. - A befektetői csoport a posztkommunista országokból érkeznek hozzánk. Főként olyan alapanyagokat dolgoznak föl, amely Kelet-Európából és Kínából származnak.

Kovács Gábor hozzátette: vákuum-préskemencékkel előállított termékekről van szó, amelyeket eddig az űrtechnológiában alkalmaztak, de a most már átvették a repülő és az autóipar különböző szegmensei is. A motorokhoz és a biztonsági eszközökhöz használnak ilyen anyagokat.

Jövő nyárra

- Az uniós és az állami támogatásnak köszönhetően a beruházás hatékonyabban tud beindulni - folytatta Járdánháza polgármestere. - A munkaterületen a szilárd alapoknak a kiöntése megtörtént. A vákuum-préskemencék stabil, föld alatti rögzítéséhez egy speciális alapozás készült, a napokban pedig elkezdődik a könnyűszerkezetes csarnok építése is. A cégnek meghatározott és nagyon szigorú ütemterve van. A pályázat és a minél hatékonyabb munkafolyamat miatt várhatóan szűk egy év múlva le kell, hogy gördüljön a préskemencék első terméke. A próbaüzemnél már reméljük mi is ott lehetünk, és akkor majd láthatjuk, hogy pontosan miről van szó. A technológia ugyanis titkos, de egész biztos, hogy látványos lesz a munkafolyamat. Az üzemben nem csak járdánházi emberek fognak dolgozni, a mikrotérségből és a régióból is várják majd az alkalmazottakat. Marósokra, CNC esztergálókra, szerszámkészítőkre és az öntőkre is szükség lesz. Ezek a szakmák a kohászati múltból adódóan megvoltak a környéken, de most már a gyakorlati képzés hiányzik. A Munkaügyi Központtal remek kapcsolatot építettünk ki, így remélhetőleg az ehhez kapcsolódó speciális képzés is belátható időn belül elkezdődik.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában