Helyi közélet

2013.07.31. 10:34

Szakértői telefon: a felsőoktatási felvételiről

Miskolc - Az e-postaládában lesz a határozat. A szülők és diákok kérdeztek, az egyetem vezetők válaszoltak.

Miskolc - Az e-postaládában lesz a határozat. A szülők és diákok kérdeztek, az egyetem vezetők válaszoltak.A felsőoktatási ponthatárok múlt heti közzététele után még jócskán akad kérdésük a diákoknak és szüleiknek. Erre számítva hívtuk szerkesztőségünkbe kedden a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettesét, Hell Juditot és Fekete Sándor tanulmányi szakreferenst, akik szívesen válaszoltak olvasóink kérdéseire.

Értesítés e-mailben

Többen is kérdezték, hogy ha sms-ben arról kaptak értesítést az Oktatási Hivataltól, hogy a harmadik helyen megjelölt képzésre vették föl, akkor ez mit jelent, és mikor kapnak erről írásos határozatot. Az egyetemi vezetők elmondták, a felvételi rendszer úgy működik, hogy a hallgatót arra a képzésre veszik fel, amelyre az általa megjelölt szakok közül legelőször elég a pontja. Az sms tehát azt jelenti, hogy a diákot felvették, de az idén nem postai úton kap erről határozatot, hanem e-mailben, tehát érdemes rendszeresen figyelni az elektronikus postaládát. Postai úton az úgynevezett gólyalevelet kapják majd meg a hallgatók, melyben az egyetem tájékoztatói szerepelnek.

Többen kérdezték azt is, hogy ha valaki felvételt nyert valamelyik felsőoktatási intézménybe, szeptemberben el kell-e kezdenie a tanulmányait, vagy halaszthat-e egy-két évet. Mint kiderült, nincs lehetőség a halasztásra, akit most felvettek állami ösztöndíjas helyre, annak el kell kezdenie a tanulmányait. Az évek során azonban van lehetősége arra, hogy passziváltasson féléveket, összesen 4-et, de csak akkor, ha már 2 félévet sikeresen teljesített.

Kérvényt kell írni

Főleg a szülők kérdezték, hogy ha egy diák elkezdte a tanulmányait valamelyik egyetemen, folytathatja-e egy másikon. Ezzel kapcsolatban az egyetemi vezetők hangsúlyozták, két félév sikeres teljesítése után van erre lehetőség. Ilyen esetben kérvényt kell írni a választott egyetem vagy főiskola illetékes dékánjának. Intézménytől függ, hogy milyen tantárgyakat fogadnak el és hogy fel tudják-e venni a máshonnan érkező hallgatót állami ösztöndíjas helyre.

Az emelt szintű érettségivel kapcsolatban is érkezett kérdés. Fekete Sándor szakreferens jelezte: emelt szintű érettségit csak annyit kötelező tenni, amennyi a felvételi tájékoztatóban szerepel, de ahol magas pontszám szükséges a bejutáshoz, ott tanácsos a két emelt szintű érettségi.

A fellebbezéssel kapcsolatban is érdeklődtek olvasóink. Megtudhatták, a fellebbezést a felvételről szóló elektronikus levél megérkezése után 15 napig lehet fellebbezni. A fellebbezést az Oktatási Hivatalhoz kell küldeni, és a besorolási döntést kell vitatni. A fellebbezést tanácsos elektronikus úton is továbbítani a hivatalhoz, így hamarabb bekerülhet a rendszerbe.

ÉM-HE


Időben jelentkezzenek

A pótfelvételivel kapcsolatban az egyetemi vezetők hangsúlyozták: igaz, hogy arra augusztus 12-éig lehet jelentkezni elektronikus úton, de időben el kell kezdeni a tájékozódást. A jelentkezéshez ugyanis bizonyos dokumentumokat és igazolásokat be kell szkennelni, és be kell fizetni az 5 ezer forintos jelentkezési díjat is. A pótfelvételi pontjai nem lehetnek alacsonyabbak,mint az általános felvételi eljárásban. Magasabbak esetleg lehetnek, ha többen jelentkeznek, mint az adott képzés kapacitásszáma, hívta fel a figyelmet Hell Judit és Fekete Sándor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában