Helyi közélet

2013.07.12. 19:38

Romaprogramok, közösen

Miskolc - Közös munkával igyekeznek javítani a romák helyzetén.

Miskolc - Közös munkával igyekeznek javítani a romák helyzetén.A foglalkoztatási helyzet javítása, az oktatás és képzés fontosságának hangsúlyozása, valamint a vállalkozóvá válás segítése a romák körében a legfőbb célkitűzése annak az együttműködésnek, amelyet pénteken írt alá Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) és Farkas Félix, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Roma Önkormányzat elnöke.

Az ünnepélyes aktus előtt elhangzott, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) május végén kötött együttműködést az Országos Roma Önkormányzattal, ehhez a „szerződéshez” csatlakozott az országban elsőként megyénk. Mint Bihall Tamás fogalmazott, az ország egyik legnagyobb, s egyben legnehezebb helyzetben lévő megyéjében a kutatások szerint a roma lakosság aránya közelíti a 15 százalékot, éppen ezért nagyon fontos, hogy konkrét lépések történjenek a szegénység, az elmaradottság felszámolása érdekében. Ehhez elengedhetetlen az is, hogy javítsanak az iskolázottsági és persze a foglalkoztatási arányokon.

Farkas Félix reményét fejezte ki, hogy a közös munka, a közösen kidolgozott programok segíthetik a romák felzárkózását. A most aláírt együttműködési megállapodás lehetővé teszi, hogy a már meglévő kezdeményezéseket összefogják, és újakat társítsanak hozzájuk.

Az együttműködési aláírásnak tanúja volt dr. Parragh László, az MKIK és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke is. Parragh László szerint nagyon fontos, hogy ne csak beszéljünk, tegyünk is a romák felzárkózásáért, mert nem tud egy társadalom felemelkedni akkor, ha közben egy jelentős csoport leszakad. Mint mondta, olyan programok kellenek, amelyek megvalósíthatóvá teszik a romaintegrációt. S miután az Európai Unió 2020-ig szóló stratégiája is kiemelt figyelmet szentel a szegénység csökkentésének, ezzel és az uniós roma keretstratégiával módunk nyílhat a társadalmi felzárkózást szolgáló források bevonására is.

Korszerű ügyfélszolgálat

Az együttműködési megállapodás aláírását követően az újonnan kialakított ügyfélszolgálat átadására is hivatalosak voltunk a kamarába. A BOKIK-székház földszintjén ügyfélbarát környezetben, jól felkészült munkatársak igyekeznek a jövőben gördülékennyé tenni a vállalkozók kamarához kapcsolódó ügyeinek intézését. A BOKIK-nál regisztrált mintegy 30 ezer vállalkozás és a 2500 kamarai tagvállalat mostantól egy helyen megtalálhatja azokat a szakembereket, akik segítenek az ügyintézésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában