Helyi közélet

2013.07.04. 09:00

Nyári "vihar" a parasznyai iskolában

Parasznya - Aláírást gyűjtöttek és fórumon egyeztettek a parasznyai szülők.

Parasznya - Aláírást gyűjtöttek és fórumon egyeztettek a parasznyai szülők.Békétlenség uralkodik a Pitypalatty-völgyben. Pontosabban a Pitypalatty-völgyi Református Általános Iskolában, ahol a szülők aláírásgyűjtést kezdeményeztek, tegnap pedig fórumon egyeztettek a fenntartóval. Az egyik szülő, neve elhallgatását kérve, vázolta a bajokat. Elöljáróban elmesélte, hogy az intézményt 2012 szeptemberétől a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK) vette fenntartásába. Az átvételnek tulajdonképpen örültek, még azok is, akik nem reformátusok vagy nem vallásosak. Az iskola élére azonban az egyház új igazgatót nevezett ki.

Akiket szerettek

A bajok akkor kezdődtek, amikor az új igazgató a szülők és a gyerekek által kedvelt pedagógusoknak felmondott vagy nem hosszabbította meg a szerződésüket. Sőt, az iskolalelkészt is elküldte, akit szintén kedveltek a diákok. A szülők azt is sérelmezik, hogy szorgalomból rossz osztályzatot kaptak azok a gyerekek, akik nem vettek részt az iskolán kívüli egyházi programokon. A szülők szerint ezt legfeljebb a hittanjegyben lett volna szabad érzékeltetni. Az intézménybe viszont más vallású és nem vallásos családok gyerekei is járnak, hiszen legközelebb Sajószentpéteren van általános iskola, sorolta a problémákat a szülő, hozzátéve: azt szintén nem találták helyesnek, hogy az első osztályosok magyarórájáról gyakran hiányzott a pedagógus, pedig az írás-olvasás gyakorlása nagyon fontos a kicsik számára.

Az ügyben kerestük az iskola igazgatóját, Parasznya polgármesterét és a TIREK lelkészi főjegyzőjét, de egyiküket sem értük el. Az iskola sorsáról később beszámolunk.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában