Helyi közélet

2013.07.12. 09:37

Miskolctapolca: Uszoda kontra élményfürdő

Miskolc - „Akkor most mi is a helyzet Tapolcán? Mi is épül: sportuszoda vagy élményfürdő? Már képtelenség követni a terveket..." – folyik már napok óta a levelezés az Agorán, az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán. Levelezőink nehezményezik, hogy nem kapnak tájékoztatást a fejleményekről, s számukra nem világos, hogy a projektek megélnek-e egymás mellett, vagy épp ütik egymást.

Miskolc - „Akkor most mi is a helyzet Tapolcán? Mi is épül: sportuszoda vagy élményfürdő? Már képtelenség követni a terveket..." – folyik már napok óta a levelezés az Agorán, az Észak-Magyarország internetes levelező fórumán. Levelezőink nehezményezik, hogy nem kapnak tájékoztatást a fejleményekről, s számukra nem világos, hogy a projektek megélnek-e egymás mellett, vagy épp ütik egymást.Az eszmecsere kiindulópontja az a cikk volt, ami lapunk sportoldalán jelent meg a múlt hónap végén. Abban az áll, hogy a miskolci önkormányzat úszómedencét tervez a régi gyerekstrand területére, olyat, amit később akár le is lehetne fedetni. TAO-s pénzek igénybevételével épülne ez az uszoda, és körülbelül 500 millióba kerülne, s akár már szeptemberben elkezdődhet az építkezés. Az ügyben a Miskolci Városi Sportiskola igazgatója, Szabó László nyilatkozott.

Vitát váltott ki

Az uszoda ügye téma volt néhány nappal korábban a miskolci önkormányzat közgyűlési ülésén is, és nagy vitát váltott ki. Az ellenzék nem értette, hogy mi ez az egész ügy, (az előterjesztés, amiben szerepelt, több más téma mellett említi az uszoda építésének ügyét) amikor élményfürdőt képzelt el Tapolcára a város, az erről készült terveket lakossági fórumon be is mutatták. (Arról nem beszélve, hogy nem olyan messze már van egy 50 méteres uszoda, a Kemény Dénes.) Igaz, az már a nagyszabású tervek bemutatásánál kérdéses volt, hogy milyen pénzekből valósul meg Tapolca és a strand fejlesztése, hiszen több milliárdra lenne hozzá szükség. Szó esett ugyan arról, hogy a polgármester tárgyalt az ügyben Lázár János államtitkárral és ígéretet kapott 3 milliárd forintra, de további információ nincs a pénzről, csupán annyi, hogy valamikor nyár végén „papírozzák le." Ennek félig-meddig ellentmond, hogy a polgármester a közgyűlési ülésen azt mondta, (lapunknak is azt nyilatkozta), hogy a gyermekstrandra tervezett fejlesztés túl drága lenne, így dolgoznak rajta, hogy csökkentsék a költségeket.

Győri építész

A mostani hírek tehát arról szólnak, hogy a volt gyerekstrandon uszoda épül. A korábbi tervek parkolópályára kerültek, az újak pedig már kész is vannak, de nem miskolci, hanem győri építész, Rosta S. Csaba készítette el. A kérdés felvetődik, hogyan egyeztethető össze az említett uszoda a korábban bemutatott tervekkel. Ha elkészül az úszómedence, akkor ez nem zárja-e ki a későbbi, nagyobb volumenű és léptékű fejlesztéseket (4-5 milliárdos) ugyanarra a területre. A tervezett fejlesztés nem korlátozza-e a az élményfürdő-terveket? Koczák Szilviát, a miskolci önkormányzat újonnan kinevezett szóvivőjét kérdeztük. Az úszómedencét a régi strand területére tervezi a város, vagyis a korábban bemutatott tervekkel teljesen összeegyeztethető ez a projekt, válaszolta. Hozzáfűzte, a kormányzati ígéret továbbra is fennáll, a támogatással kapcsolatos dokumentumok a nyár végén születnek majd meg. Véleménye szerint onnantól van értelme beszélni az élményfürdő-projekt előrehaladásáról.

Tiszta lappal

A szóvivő megerősítette azt az információt is, miszerint elindulhat-e az úszómedence fejlesztése szeptemberben, s hogy győri tervező készítette-e a terveit. Rákérdeztünk az Agorások információira is, miszerint a felnőttstrand területére azért nem tudnak rövidtávon tervezni, mert nincs tiszta tulajdoni lap az önkormányzat kezében. Koczák Szilvia szerint a terület jogilag teljesen rendezett, semmilyen probléma nem áll fenn.

ÉM-HM

Ezt írtuk januárban a tapolcatervekről

A régi strand területén csupán egy medence és szaunaház valósulna meg, a volt gyermekstrand részen pedig élményfürdő és

gyermekparadicsom. Megmaradna a mostani kupolás bejárat, de egy modernebb, félköríves főépülete lenne az új strandnak. A medencékben helyet kapna dögönyöző, zsibongó, ugrómedence, mindezt körbevenné egy vadvízfolyású kalandpark. A medencék mellett szikladomb lenne, versenycsúszdák, dombcsúszdák, hullámmedence színesítené a szolgáltatást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában