Helyi közélet

2013.07.22. 14:04

Már nem csak látásból ismerik egymást

Telkibánya - A fotózás és a filmezés hozta össze az észak-abaúji fiatalokat.

Telkibánya - A fotózás és a filmezés hozta össze az észak-abaúji fiatalokat.Két évvel ezelőtt indult az úgynevezett TESZE (Tegyünk Együtt a Szegénységért!) program, melybe Észak-Abaúj 9 települését vonták be a szakemberek. A legfőbb cél, hogy egymással kommunikálni tudó és együtt tenni képes közösségeket hozzanak létre a hátrányos helyzetű térségben, ahol a tagok saját igényeik alapján szervezik programjaikat. A projekt következő állomásához érkezett: a nyáron médiatáborban vehetett részt 25 észak-abaúji fiatal, akik a fotózás és a filmezés fortélyaival ismerkedtek Telkibányán. A filmezésben Nagy István antropológus, filmrendező volt a segítségükre, a fotózásban pedig a Göncön élő Nedényi Miklós, tudtuk meg Balog Flórától, a Dialóg Egyesület projektasszisztensétől. Mint mondta: a diákok rendkívül változatos témákat választottak filmjeikhez. Főként dokumentumfilmeket forgattak, de volt egy werk-csapat is, mely a tábor történésit örökítette meg.

Megismerték egymást

Balogh Flóra hangsúlyozta: nem akarták a fiatalokra a szegénység témáját „ráerőltetni", de a hátrányos helyzetből adódó érzékenységük munkáikban tetten érhető. Az ötnapos tábor óriási haszna, hogy a diákok megismerhették egymást, és most már igényük van a további közös munkára. Eddig ugyanis hiába laktak egymás melletti településeken, legfeljebb az iskolából látásból ismerték egymást. A tábor után azonban stábokba szerveződtek, és folytatják a közös munkát. Sőt azt is fontolgatják, hogy a kötelező közösségi szolgálatot majd valamelyik helyi civil szervezetnél vállalják, mégpedig médiavonalon.

A TESZE-program következő eseménye lesz, hogy kiállítást szerveznek a tábor fotóanyagából, ősszel pedig kezdődik a kiscsoportos stábmunka, tette hozzá a projektasszisztens.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában